MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

121- "De ki: "üstünüzden ve Altınızdan Size Azab Göndermeğe, Sizi Fırka Fırka Yapıp Kiminize Kiminizin Hıncını Tattırmağa Kadir Olan O'dur"[En'am 65] Ayeti

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

21496- Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "De ki: ''üstünüzden ve altınızdan size azab göndermeğe, sizi fırka fırka yapıp kiminize kiminizin hmcmı tattırmağa Kadir olan O'dur" ayeti sorulunca: ''Bu hadise vaki olacaktır, ancak henüz vuku bulmamıştır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/103-104 "hasen ğarib") rivayet etti.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

21497- Cabir b. Abdullah der ki: "De ki: "üstünüzden ve altınızdan size azab göndermeğe, sizi fırka fırka yapıp kiminize kiminizin hıncını tattırmağa Kadir olan O'dur"[En'am  65] ayetinin "üstünüzden" kelimesine kadar olan kısmı nazil olduğu zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Allahım!) Senin himayene sığınırım'' dedi. Ayetin "Veya ayaklarınızın altından bir azap gönderir" bölümü inince de Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Allahım!) Senin himayene sığınırım" dedi. Ayetin "Ve sizi parçalara bölüp de birbirinize düşürür" bölümü indiğinde ise: ''Bu, daha ehvendir -veya- kolaydır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7313, 7406), Tirmizi (3065) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7684) rivayet ettiler.

 

 

3. Ubey b. Ka'b

 

21498 (1) Ebu'ı-Aliye'nin bildirdiğine göre Ubey b. Ka'b, De ki: "üstünüzden ve altınızdan size azab göndermeğe, sizi fırka fırka yapıp kiminize kiminizin hıncını tattırmağa Kadir olan O'dur,,[En'am 65] ayetiyle ilgili olarak şöyle dedi: "Bu ayette zikredilen tehditler dört tanedir. Onların hepsi azaptır ve mutlaka gerçekleşecektir. Onlardan iki tanesi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefatından yirmi beş sene sonra gerçekleşmiştir. Müminler, bölük pörçük olmuşlar ve birbirlerine acılarını tattırmışlardır. Bu azaplardan ikisi kalmıştır. Bunlar da mutlaka gerçekleşecektir. Yani, yere geçirilme ve taşlanma azapları henüz gerçekleşmemiştir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Eb! Şeybe 8/670 (149) ve Taberi, Tefsir (7/143) rivayet ettiler. Heysem! (7/21) Ahmed'in ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

 

21499 (2)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir; ancak farklı olarak: " ... geçirilme ve taş yağdırma azapları henüz gerçekleşmemiştir" ibaresi yer almıştır.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ