MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

122- "iman Edenler ve imanlarına Zulüm Karıştırmayanlara Gelince: işte Güvenlik ve Hidayete Ermiş Olanlar Onlardır"[En'am 82] Ayeti

 

1. İbn Mes'ud

 

21500 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "İman edenler ve imanlarına zulüm karıştırmayanlara gelince; işte güvenlik ve hidayete ermiş olanlar onlardır" ayeti nazil olduğu zaman, bu hüküm

insanlara ağır geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hangimiz kendine yazık etmemiştir ki?" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun anlamı sizin zannettiğiniz şekilde değildir. Yoksa siz salih (Hz. Lokman) kulun: ''Ey oğulcuğum! Allah'a eş koşma, doğrusu eş koşmak büyük zulümdür''[Lokman 13] dediğini duymadınız mı? Burada kastediten Allah'a ortak koşmaktır'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (32, 3360, 3428, 3429, 4629, 4776, 6918), Müslim (124), Tirmizi (3067) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11165, 11390) rivayet ettiler.

 

 

 

21501 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "İman edenler ve imanlarına zulüm karıştırmayanlara gelince; işte güvenlik ve hidayete ermiş olanlar onlardır" ayeti nazil olduğu zaman, bu hüküm insanlara ağır geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hangimiz kendine yazık etmemiştir ki?" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun anlamı sizin zannettiğiniz şekilde değildir. Burada kastedilen Allah'a ortak koşmaktır. Yoksa siz Hz. Lokman'ın, oğluna: ''Ey oğulcuğum! Allah'a eş koşma, doğrusu eş koşmak büyük zulümdür''[Lokman 13] dediğini duymadınız mı?'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21502 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "İman edenler ve imanlarına zulüm karıştırmayanlara gelince; işte güvenlik ve hidayete ermiş olanlar onlardır" ayeti nazil olduğu zaman, bu hüküm insanlara ağır geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hangimiz kendine yazık etmemiştir ki?" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunun anlamı sizin zannettiğiniz şekilde değildir. Kastedilen Lokman'ın oğluna: ''Ey oğuIcuğum! Allah'a eş koşma, doğrusu eş koşmak büyük zulümdür''[Lokman 13] sözünde geçendir'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ