MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

115- "iman Edip Salih Ameller işleyenlere; Allah'a Karşı Gelmekten Sakındıkları, iman Ettikleri ve Salih Amel işledikleri ... ve iyilik Ettikleri Takdirde, Daha Önce Tatmış Olduklarından Dolayı Bir Günah Yoktur"[Maide 93] Ayeti

 

116- "Ey iman Edenler! Size Açıklandığı Takdirde, Sizi üzecek Olan Şeylere Dair Soru Sormayın"[Maide 101] Ayeti

 

115- "iman Edip Salih Ameller işleyenlere; Allah'a Karşı Gelmekten Sakındıkları, iman Ettikleri ve Salih Amel işledikleri ... ve iyilik Ettikleri Takdirde, Daha Önce Tatmış Olduklarından Dolayı Bir Günah Yoktur"[Maide 93] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21482 (1) İbn Abbas der ki: Şarapla ilgili ayet nazil olunca, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! (Haram kılınmadan önce) içki içerken ölen arkadaşlarımızın durumu ne olacak?" diye sordular. Bunun üzerine: "İman edip salih ameller işleyenlere; Allah'a karşı gelmekten sakındıkları, iman ettikleri ve salih amel işledikleri, sonra Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iman ettikleri, sonra yine Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iyilik ettikleri takdirde, daha önce tatmış olduklarından dolayı bir günah yoktur" ayeti nizil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2673) ve Hakim, Müstedrek'te (1/269) rivayet ettiler.

 

 

 

21483 (2)- İbn Abbas der ki: İçkiyle ilgili ayet nazil olunca, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! İçki içerken ölen arkadaşlarımızın durumu ne olacak?" diye sordular. Bunun üzerine: "İman edip salih ameller işleyenlere; Allah'a karşı gelmekten sakındıkları, iman ettikleri ve salih amel işledikleri, sonra Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iman ettikleri, sonra yine Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iyilik ettikleri takdirde, daha önce tatmış olduklarından dolayı bir günah yoktur" ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

 

21484 (3)- ibn Abbas der ki: içkiyle ilgili ayet nazil olunca, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! içki içerken ölen kardeşlerimizin durumu ne olacak?" diye sordular. Bunun üzerine: "İman edip salih ameller işleyenlere; Allah'a karşı gelmekten sakındıkları, iman ettikleri ve salih am el işledikleri, sonra Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iman ettikleri, sonra yine Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iyilik ettikleri takdirde, daha önce tatmış olduklarından dolayı bir günah yoktur" ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/98 "hasen sahih"), Suyuti, Durru'l-Mensur (2/320) ve İbn Kesir, Tefsır (3/233) rivayet ettiler.

 

 

2. Enes b. Malik

 

21485- Enes der ki: Şarap yasak kılındığı gün Ebu Talha'nın evinde toplanan arkadaşlarına içki dağıtıyordum. Bir adam gelip: "Ey ahali! Haberiniz olsun ki şarap haram kılınmıştır" deyince, Ebu Talha bana: "Çık ve dışarı bak!" dedi. Çıkıp baktığımda, bir mülladinin: "Bilin ki, şarap haram kılınmıştır" diye bağırdığını işittim. Bunu Ebu Talha'ya haber verince: "Git ve şarapları dök!" dedi. Oradakilerden biri: "Süheyl b. Beyda öldürüldüğü zaman midesinde şarap vardı" deyince, "İman edip salih ameller işleyenlere; Allah'a karşı gelmekten sakındıkları, iman ettikleri ve salih amel işledikleri, sonra Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iman ettikleri, sonra yine Allah'a karşı gelmekten sakındıkları ve iyilik ettikleri takdirde, daha önce tatmış olduklarından dolayı bir günah yoktur" ayeti nazil oldu. O zamanki şarapları, hurma koruğu ile kuru hurma karışımından yapılırdı.

 

[Sahih]

 

 

116- "Ey iman Edenler! Size Açıklandığı Takdirde, Sizi üzecek Olan Şeylere Dair Soru Sormayın"[Maide 101] Ayeti

 

1. Enes b. Malik

 

21486- Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Benim babam kim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Baban filan kişidir!'' buyurdu. Bunun üzerine: "Ey inananlar! Size açıklanınca hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayın. Kur' an indirilirken onları sorarsanız size açıklanır (ama üzülürsünüz). Allah sorduğunuz şeyleri affetmiştir. Allah Bağışlayan'dır, Halim'dir,[Maide 101] ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7295), Müslim (2359) ve Tirmizi (3056) rivayet ettiler.

638 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ