MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

117- "Ey iman Edenler! Siz Kendinizi Düzeltin. Siz Doğru Yolda Olursanız, Yoldan Sapan Kimse Size Zarar Veremez"[Maide 105] Ayeti

 

1.Ebu Amir

 

21487 (1) Ebu Amir el-Eş' ari der ki: Onlardan bir adam, Evtas'ta öldürülmüştü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Ey Ebu Amir! Neden değiştirmedin (engel olmadın)?" deyince, o: "Ey iman edenler! Siz kendinizi düzeltin. Siz doğru yolda olursanız, yoldan sapan kimse size zarar veremez,,[Maide 105] ayetini okudu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızdı ve: ''Siz nereye gittiniz (nasıl böyle anladınız)?'' Bu ayet, ''Ey iman edenler! Siz kendinizi düzeltin. Siz doğru yolda olursanız, kafirlerden yoldan sapan kimse size zarar veremez'' şeklindedir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (10988) der ki: "Her iki rivayetin de ravileri, güvenilir kimselerdir. Fakat Ali b. Müdrik'in sahabeden herhangi birinden hadis işittiği bilgisine ulaşamadım."

 

 

1. Ebu Bekr

 

21488 (1) Kays der ki: Hz. Ebu Bekr, kalkıp Allah'a hamd ve sena ettikten sonra şöyle dedi: "Ey insanlar! Sizler, "Ey iman edenler! Siz kendinizi düzeltin. Siz doğru yolda olursanız, yoldan sapan kimse size zarar veremez''[Maide 105] ayetini okuyorsunuz (ve doğru olmayan bir şekilde tevil ediyorsunuz). Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "İnsanlar kötülüğü görünce onu değiştirmezlerse, aradan fazla bir zaman geçmeksizin Allah kendi nezdinden onların hepsini kuşatacak bir ceza gönderir" buyurduğunu işittik.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4338), İbn Mace (4005) ve İbn Hibban (304) rivayet ettiler.

 

 

 

21488 (2)- Kays der ki: Hz. Ebu Bekr, kalkıp Allah'a hamd ve sena ettikten sonra şöyle dedi: Ey insanlar! Sizler, "Ey İman edenler! Siz kendinizi düzeltİn. Siz doğru yolda olursanız, yoldan sapan kimse size zarar veremez"[Maide 105] ayetini okuyorsunuz ve doğru olmayan bir şekilde tevil ediyorsunuz. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanlar kötülüğü görünce onu değiştirmezlerse, aradan fazla bir zaman geçmeksizin Allah kendi nezdinden onların hepsini kuşatacak bir ceza gönderir'' buyurduğunu işittim." Yine Ebu Bekr'in: "Ey insanlar! Yalandan sakının. Çünkü yalan imana terstir" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

21490 (3)- Kays der ki: Hz. Ebu Bekr, kalkıp Allah'a hamd ve sena ettikten sonra şöyle dedi: "Ey insanlar! Sizler, "Ey iman edenler! Siz kendinizi düzeltin. Sİz doğru yolda olursanız, yoldan sapan kimse size zarar veremez,[Maide 105] ayetini okuyorsunuz (ve doğru olmayan bir şekilde tevil ediyorsunuz). Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Muhakkak ki insanlar zalimi gördükleri zaman ona engel olmazlarsa, aradan fazla bir zaman geçmeksizin Allah kendi nezdinden onların hepsini kuşatacak bir ceza gönderir'' buyurduğunu işittim." -Bir defasında da: "İşittik" demiştir.-

 

[Sahih]

 

 

 

21491 (4)- Kays der ki: Hz. Ebu Bekr, kalkıp Allah'a hamd ve sena ettikten sonra şöyle dedi: "Ey insanlar! Sizler, ''Ey iman edenler! Siz kendinizi düzeltin. Siz doğru yolda olursanız, yoldan sapan kimse size zarar veremez''[Maide 105] ayetini okuyorsunuz (ve doğru olmayan bir şekilde tevil ediyorsunuz). Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Muhakkak ki insanlar zalimi gördükleri zaman ona engel olmazlarsa, aradan fazla bir zaman geçmeksizin Allah kendi nezdinden onların hepsini kuşatacak bir ceza gönderir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

21492 (5)- Kays der ki: Hz. Ebu Bekr, halka hutbe verip şöyle dedi: "Ey insanlar! Sizler, ''Ey iman edenler! Siz kendinizi düzeltin. Siz doğru yolda olursanız, yoldan sapan kimse size zarar veremez''[Maide 105] ayetini okuyorsunuz ve doğru olmayan bir şekilde tevil ediyorsunuz. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanlar kötülüğü görünce onu reddetmezlerse, aradan fazla bir zaman geçmeksizin Allah kendi nezdinden onların hepsini kuşatacak bir ceza gönderir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ