MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

114- "Ey iman Edenler! Şarap, Kumar, Dikili Taşlar (Putlar), Fal ve Şans Okları Birer Şeytan işi Pisliktir"[Maide 90] Ayeti

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

21481- Mus'ab b. Sa'd der ki: Babam hakkında dört ayet nazil oldu. Babam uzun bir hadis anlattıktan sonra şöyle devam etti: Ensar'dan bir adam yemek yaptı. Yiyip şarap içtiler ve sarhoş oldular. Bu olay içki haram kılınmadan önce olmuştur. Ensar'dan olan bu adamın yanında toplandık ve oradakiler birbirine karşı üstünlük taslayıp Ensar: "Ensar daha hayırlıdır" dediler. Muhacirler de: "Muhacider daha hayırlıdır" dediler. Bunun üzerine Ensar'dan bir adam yemekten arta kalan kafa çenelerinden birisini yakalayıp Muhaciderden olan adama (Sa'd'a) vurarak burnunu kırdı. Bu olay ücerine: "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir ... Artık bunlardan vazgeçersiniz değil mi?" ayetleri nazil oldu.

 

Diğer tahric: Müslim (4221-2, 4578, 6318), Ebu Davud (2740), Tirmizi (3079) ve Nesai, esSünenu'l-kübra'da (11132) rivayet ettiler.

26656 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ