MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

113- "Ey Nebi! Kalpten inanmadıkları Halde, Ağızlarıyla ''inandık'' Diyenler (Münafıklar) ile Yahudilerden Küfürde Yarışanlar Seni üzmesin"[Maide 41] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21478 (1) İbn Abbas der ki: "Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler kafirlerin ta kendileridir"[Maide 44], "Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler, zalimlerin ta kendileridir"[Maide 45] ve "Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler, fasıkların ta kendileridir,,[Maide 47] ayetleri Yahudilerden iki grup hakkında nazil olmuştur. Cahiliye döneminde bu gruptan biri diğerini yenilgiye uğratmıştı. Sonunda iki grup, oturup anlaşmaya varmışlardı. Anlaşma gereğince, yenen grup yenilen gruptan öldürdüğü her kişi için elli ve yenilen grup da yenen gruptan öldürdüğü her kişi için yüz vesak fidye ödemeye razı olmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelinceye kadar Yahudiler böyle devam ettiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelince, her iki kabileyi de yenmiş ve onların hakim olmasına müsaade etmemiş, sonra sulh yapmıştı. Bu sırada yenilenlerden bir kişi; yenenlerden bir kişiyi öldürünce, yenilmiş olanlar bir elçi göndererek, kendilerine yüz vesak fidye ödenmesini istediler. Yenilenler onlara şöyle dediler: "Bu, dinleri bir, soyları bir ve ülkeleri bir olan iki kabile arasında bir kısmının diyetinin diğer kısmının yarısı olması olacak şey mi? Biz; bu ayrıcalığı size, zulmünüzden korktuğumuz için istemeden vermek zorunda kalmıştık. Artık, Muhammed geldi. Bundan böyle size böyle bir fidye ödemeyeceğiz." Bu tartışma, iki grup arasında neredeyse yeniden bir savaşın patlamasına neden olacaktı. Sonuçta her iki grup da Nebi'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarında hakem tayin etme noktasında görüş birliğine vardılar. Yenen grup kendi aralarında şöyle konuştu: "Vallahi, Muhammed bize onların verdiğinin bir katını vermez. Onlar da doğru söylüyorlar. Bize iki kat fidyeyi, zulmümüzden korktukları için veriyorlardı. Siz, bir adam gönderip Muhammed'in kararını önceden öğrenmeye çalışın. Eğer istediğini size verecek olursa, onu hakem kabul edersiniz. Vermeyecek olursa kabul etmezsiniz." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bu konudaki görüşünü öğrenmek için münafıklardan bazılarını gönderdiler. Allah, Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların gerçek niyetlerini ve neyin peşinde olduklarını haber verip: "Ey Nebi! Kalpten inanmadıkları halde, ağızlarıyla ''İnandık'' diyenler (münafıklar) ile Yahudilerden küfürde yarışanlar seni üzmesin"[Maide 41] ayetini indirdi. Sonra: ''Vallahi bu ayet, onlar hakkında nazil oldu'' buyurdu.

 

[Salıilı]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3576) rivayet etti.

 

 

 

21479 (2)- İbn Abbas: "Eğer sana gelirlerse, ister aralarında hüküm ver, ister onlardan yüz çevir. Onlardan yüz çevirecek olursan, sana asla hiçbir zarar veremezler. Eğer hükmedecek olursan, aralarında adaletle hükmet. Çünkü Allah, adil davrananları sever"[Maide 42] ayetiyle ilgili olarak şöyle dedi: "Nadiroğulları, Kurayzaoğullarından birini öldürünce, onlara yarım diyet öder, Kurayzaoğulları, Nadiroğularından birini öldürünce ise tam diyet öderlerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Medine'ye geldikten sonra) aralarındaki diyeti eşit yaptı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3591) rivayet etti.

 

 

2. Bera b. Azib

 

21480- Bera b. Azib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), "Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler kafirlerin ta kendileridir,,[Maide 44] "Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler, zalimlerin ta kendileridir,,[Maide 45] ve "Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler, fasıkların ta kendileridir"[Maide 47] ayetlerinden bütün kafirlerin kastedildiğini söyledi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ