MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

111- Teyemmüm Ayeti

112- "Allah'a ve Resulüne Savaş Açanların ve Yeryüzünde Bozgunculuk Çıkarmaya Çalışanların Cezasl ... "[Maide 33] Ayeti

 

111- Teyemmüm Ayeti

 

1. Hz. Aişe

 

21476- Urve, Aişe'den bildiriyor: Kendisi Esma'dan emanet olarak bir gerdanlık aldı ve (bir yolculukta iken) onu kaybetti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu aramaları için adamlar gönderdi ve onu buldular. Ancak namaz vakti gelmişti. Yanlarında su olmadığı için abdestsiz namaz kıldılar ve bu durumu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattılar. Bunun üzerine Allah teyemmüm ayetini indirdi. Useyd b. Hudayr, Aişe'ye: "Allah seni hayırla mükafatlandırsın. Vallahi ne zaman hoşlanmadığın bir şeyolduysa, mutlaka Allah onda hem senin için, hem de Müslümanlar için bir hayır kıldı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (336, 3773, 4583, 5164, 5882), Müslim (367), Ebu Davud (317), Nesai (1/172) ve İbn Mace (568) rivayet ettiler.

2640 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

112- "Allah'a ve Resulüne Savaş Açanların ve Yeryüzünde Bozgunculuk Çıkarmaya Çalışanların Cezasl ... "[Maide 33] Ayeti

 

1.   Enes b. Malik

2.    

21477 Ebu Kılabe'nin Enes'ten bildirdiğine Ukl ve Urayne kabilesinden bir grup Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip Müslüman olduklarını söylediler ve hayvanlarının sütüyle beslendiklerini, şehir hayatına alışık olmadılarını bildirerek Medine hummasından şikayet ettiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bir deve sürüsü ve bir çobanla Medine dışına çıkmalarını ve orada develerin sütlerinden ve idrarlarından içerek tedavi olmalarını emretti. Harre denilen (volkanik) mıntıkanın civarında varıp sıhhatlerine kavuşunca İslam'dan çıkıp küfre girdiler ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çobanını katlettiler, develeri de sürüp götürdüler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu öğrenince peşlerinden adam gönderip onları getirtti. Gözlerini oydurup ellerini ve ayaklarını kestirdi. Harre civarında bırakıldılar. Bunlar ölünceye kadar Harre taşlarını kemirip durdular. Katade der ki: "Allah ve Nebiiyle savaşanların ve yeryüzünde bozgunculuğa uğraşanların cezası öldürülmek veya asılmak yahut çapraz olarak el ve ayakları kesilmek ya da yerlerinden sürülmektir"[Maide 33] ayetinin bunlar hakkında nazil olduğunu duyduk.

 

[Sahih]

 

21477 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ