MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

101- "Size Selam Verene, Dünya Hayatının Geçici Menfaatine Göz Dikerek ''Sen Mümin Değilsim) Demeyin"[Nisa 94] Ayeti

 

1.Abdullah b. Ebi Hadred

 

21440- Abdullah b. Ebi Hadred el-Eslemi anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi müfreze olarak İdam'a gönderdi. Müfrezenin içinde Ebu Katade Haris b. Rib'i ve Muhallim b. Cessame b. Kays da vardı. İdam vadisine vardığımızda devesi üzerinde ve yanında bir miktar eşyası ile süt kabı bulunan Amir el-Eşcai'yle karşılaştık. Yanımıza ulaştığında Müslümanlar gibi bize selam verdi. Bize bu şekilde selam verince ona dokunmadık. Ancak Muhallim b. Cessame aralarında bulunan bir şeyden (husumetten) dolayı ona saldırıp öldürdü. Öldürdükten sonra da devesi ile eşyalarını aldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geri dönüp olanları anlattığımızda, hakkımızda: "Ey iman edenler! Allah yolunda sefere çıktığınız zaman, gerekli araştırmayı yapın. Size selam veren kimseye, dünya hayatının geçici menfaatine göz dikerek, ''Sen mümin değilsin'' demeyin. Allah katında pek çok ganimetler vardır. Daha önce siz de öyle idiniz de Allah size lütuf ta bulundu. Onun için iyice araştırın. Çünkü Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır"[Nisa 94] ayeti nazil oldu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (14/547), İbnu'l-Carüd (777), Taberı, Tefsır (5/140), Hakim (2/235 "sahih") ve Beyhaki, Delail (4/305) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Abbas

 

21441 (1) İbn Abbas der ki: Sahabeden bir grup Beni Süleym'den, koyunları olan bir adamın yanından geçerken, adam onlara selam verdi. Onlar: "Bu adam, ancak sizden korunmak için selam verdi" dediler ve adamı öldürüp koyunlarını alarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüler. Bunun üzerine: "Ey iman edenler! Allah yolunda sefere çıktığınız zaman, gerekli araştırmayı yapın. Size selam veren kimseye, dünya hayatının geçici menfaatine göz dikerek, ''Sen mümin değilsin'' demeyin" ayeti nazil oldu.

 

[Hasen]

 

 

 

21442 (2)- İbn Abbas der ki: Beni Süleym'den, bir adam sahabeden bir grubun yanından geçerken yanından geçerken onlara selam verdi. Adam koyunlarını sürüyordu. Onlar: "Bu adam, ancak sizden korunmak için selam verdi" dediler ve adamı öldürüp koyunlarını alarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüler. Bunun üzerine: "Ey iman edenler! Allah yolunda sefere çıktığınız zaman, gerekli araştırmayı yapın. Size selam veren kimseye, dünya hayatının geçici menfaatine göz dikerek, ''Sen mümin değilsin'' demeyin" ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Kesir, Tefsır (2/445) ve Suyuti, Durru'l-Mensur (2/199) rivayet ettiler.

 

 

 

21443 (3)- İbn Abbas der ki: Beni Süleym'den, bir adam sahabeden bir grubun yanından geçerken onlara selam verdi. Adam koyunlarını sürüyordu. Onlar: "Bu adam, ancak sizden korunmak için selam verdi" dediler ve adamı öldürüp koyunlarını alarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüler. Bunun üzerine: "Ey iman edenler! Allah yolunda sefere çıktığınız zaman, gerekli araştırmayı yapın. Size selam veren kimseye, dünya hayatının geçici menfaatine göz dikerek, ''Sen mümin değilsin'' demeyin" ayeti nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (10942) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir."

 

 

SONRAKİ