MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

102- "Müminlerden Yerlerinde Oturanlar ile Cihad Edenler Bir Değildir"[Nisa 95] Ayeti

 

1. Zeyd b. Sabit

 

21444- Zeyd b. Sabit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e katiplik yaparken bana: "Müminlerden yerlerinde oturanlar ile cihad edenler bir değildir" ayetini yaz'' buyurdu. Bu sırada Abdullah b. Ümmü Mektum gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda cihad etmek istiyorum, ama ben göremeyen, kör birisiyim. Nasılolacak peki?" diye sordu. Bunun üzerine Nebi'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturduğu yerde valıiy bürüdü, Onun baldır'ı benim baldırımın üzerindeydi. O kadar ağırlaştı ki baldırımın kırılacağından korktum. Bana: "Müminlerden özürlü olmaksızın oturanlar ile Allah yolunda cihad edenler eşit değildir" şeklinde yaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (4712) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4899) rivayet ettiler.

21118 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Bera b. Azib

 

21445 (1) Bera b. Azib der ki: "Allah, mallarıyla ve canlarıyla cihad edenleri derece bakımından, oturanların üstünde faziletli kıldı" ayet i nazil olunca, İbn Ümmü Mekttim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ey Allah'ın Resulül Ne yapmamı emredersin? Ben gözleri görmeyen biriyim" dedi. Bunun üzerine ayetin: "özürlü olmaksızın oturanlar ... " kısmı nazil oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana bir kürek kemiği-veya levha- ve divit getirin" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/30), Müslim 3/1508 (1898) ve Ebu Davud 3/11 (2507) rivayet ettiler.

 

 

 

21446 (2)- Bera b. Azib der ki: "MüminIerden (savaşa gitmeyip) oturanlar ile Allah'ın yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler bir (eşit) değildir" ayeti nazil olunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyd' i çağırdı. Zeyd bir kürek kemiği getirip ayeti yazdı. İbn Ümmü Mektüm gözlerinin görmemesinden şikayet edince, ayetin: "özürlü olmaksızın oturanlar ... " kısmı nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

 

21447 (3)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zeyd'e söyleyin, bir kürek kemiği -veya levha- ve divit alıp gelsin'' buyurdu. Zeyd gelince: "MüminIerden özürlü olmaksızın oturanlar ile Allah yolunda cihad edenler eşit değildir" şeklinde yaz'' buyurdu. Ayet bu şekilde nazil olunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında duran İbn Ümmü Mektum: "Ey Allah'ın Resulü! Gözlerim görmüyor" dedi. Bunun üzerine kendisi oradan ayrılmadan önce ayetin: "özürlü olmaksızın oturanlar ... " kısmı nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

 

21448 (4)- Bera b. Azib der ki: "Allah, mallarıyla ve canlarıyla cihad edenleri derece bakımından, oturanların üstünde faziletli kıldı" ayeti, "özürlü olmaksızın oturanlar ... " kısmı olmadan nazil olunca, Amr b. Ümmü Mektum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Ne yapmamı emredersin? Ben gözleri görmeyen biriyim" dedi. Bunun üzerine ayetin: "özürlü olmaksızın oturanlar ... " kısmı nazil oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana bir kürek kemiği -veya levhave divit getirin" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21449 (5)- Bera b. Azib der ki: "MüminIerden (savaşa gitmeyip) oturanlar ile Allah'ın yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler bir (eşit) değildir" ayeti nazil olunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyd'i çağırdı. Zeyd bir kürek kemiği getirip ayeti yazdı. İbn Ümmü Mektum gözlerinin görmemesinden şikayet edince, ayetin: "özürlü olmaksızın oturanlar ... " kısmı nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

 

21450 (6)- Bera b. Azib der ki: "MüminIerden (savaşa gitmeyip) oturanlar ile Allah'ın yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler bir (eşit) değildir" ayeti nazil olunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyd'i çağırdı. Zeyd bir kürek kemiği getirip ayeti yazdı. İbn Ümmü Mektum gözlerinin görmemesinden şikayet edince, ayetin: "özürlü olmaksızın oturanlar ... " kısmı nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ