MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

100- "Size Ne Oluyor da Münafıklar Hakkında iki Gruba Ayrıldınız"[Nisa 88] Ayeti

 

1. Abdurrahman b. Avf

 

21434- Abdurrahman b. Avf bildiriyor: Arap kabilelerinden bir topluluk Medine'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip Müslüman oldular. Ancak Medine'nin havasına alışamayıp hummaya yakalandılar. Bundan dolayı Medine'den çıktılar. Çıktıktan sonra ashabdan bazılarıyla karşılaştılar. Ashab: "Neden geri döndünüz?" diye sorunca: "Medine'de hummasına yakalandık" karşılığını verdiler. Ashab da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda sizler için en güzel örnek değil miydi?" dediler. Sonrasında ashab'dan bazıları onlar için: "Münafıktır" derken, bazıları: "Hayır, münafık değil müslümandırlar" dediler. Bunun üzerine Allah: "Münafıklar hakkında iki fırka olmanız da niye? Allah onları, yaptıklarından dolayı başaşağı etmiştir"[Nisa 88] iyetini indirdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10939) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden İbn İshak müdellistir. Ayrıca Ebu Seleme de babasından hadis işitmemiştir."

 

 

2. Zeyd b. Sabit

 

21435 (1) Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Uhud'a gidince (bir müddet sonra) onunla yola çıkanlardan bazıları geri döndüler. Bunlar hakkında sahabe ikiye bölünmüştü. Bir grup bunların öldürülmesi gerektiğini söylerken, diğer grup öldürülemeyeceklerini söylüyordu. Bunun üzerine Allah: "Münafıklar hakkında iki fırka olmanız da niye?"[Nisa 88] ayetini indirdi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Taybe (Medine) temizdir ve ateşin, gümüşün kirini giderdiği gibi o da pislikleri giderir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1884, 4050, 4589), Müslim (3335, 7132-4), Tirmizi (3028) ve Nesai, esSünenu'l-kübra'da (11048) rivayet ettiler.

 

 

 

21436 (2)- Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Uhud'a gidince (bir müddet sonra) onunla yola çıkanlardan bazıları geri döndüler. Bunlar hakkında sahabe ikiye bölünmüştü. Bir grup bunların öldürülmesi gerektiğini söylerken, diğer grup öldürülemeyeceklerini söylüyordu. Bunun üzerine Allah: "Münafıklar hakkında iki fırka olmanız da nİye?,[Nisa 88] ayetini indirdi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Taybe (Medine) temizdir ve ateşin, gümüşün kirini giderdiği gibi o da pislikleri giderir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21437 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21438 (4)- Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Uhud'a gidince (bir müddet sonra) onunla yola çıkanlardan bazıları geri döndüler. Bunlar hakkında sahabe ikiye bölünmüştü. Bir grup bunların öldürülmesi gerektiğini söylerken, diğer grup öldürülemeyeceklerini söylüyordu. Bunun üzerine Allah: "Münafıklar hakkında iki fırka olmanız da, niye?"[Nisa 88] ayetini indirdi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Taybe (Medine) temizdir ve ateşin, gümüşün kirini giderdiği gibi o da pislikleri giderir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21439 (5)- Abdullah b. Zeyd'in bildirdiğine göre Zeyd b. Sabit, "Münafıklar hakkında iki fırka olmanız da niye? Allah onları, yaptıklarından dolayı başaşağı etmiştir" ayetiyle ilgili olarak şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile (Uhud'a) gidenlerden bazıları geri dönünce sahabe bunlar hakkında ikiye bölünmüştü. Bir grup bunların öldürülmesi gerektiğini söylerken, diğer grup öldürülemeyeceklerini söylüyordu. Bunun üzerine Allah: "Münafıklar hakkında iki fırka olmanız da niye?" ayetini indirdi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Taybe (Medine) temizdir ve ateşin, gümüşün kirini giderdiği gibi o da pislikleri giderir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ