MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

99- "Hayır, Rabbine Andolsun, Aralarında Çıkan Anlaşmazlıklarda Seni Hakem Yapıp, Sonra da ... Teslim Olmadıkça iman Etmiş 0lmazlar"[Nisa 65] Ayeti

 

1. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

21433- Abdullah b. ez-Zübeyr bildiriyor: Zübeyr ile Ensar'dan bir adam, beraberce suladıkları Harre bahçesi hususunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında davalaştı. Ensari: "Suyu bırak" deyince, Zübeyr kabul etmedi ve bu konuyu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e iletti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Zübeyr! Bahçeni sula, sonra suyu komşuna sal" buyurunca, Ensar'dan olan adam kızarak: "Ey Allah'ın Resulü! O halanın oğlu olduğu için öyle mi?" dedi. Bu söz üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün rengi değişti ve: ''Ey Zübeyr sula, sonra duvara ulaşıncaya kadar suyu tut'' buyurdu. Zübeyr der ki: "Vallahi, bildiğim kadarıyla "Hayır, Rabbine andolsun ki, aralarında çıkan anlaşmazlıklarda seni hakem yapıp, sonra da verdiğin hükümden dolayı içlerinde hiçbir sıkıntı duymadan tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar"[Nisa 65] ayeti bu konuda nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 5/38 (2361), Müslim 4/1829 (2357), Ebu Davud 3/316 (3637), Tirmizi 3/635 (1363) ve İbn Mace 1/7 (15) rivayet ettiler.

16152 (2)' de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ