MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

68- "Sana, Kadınların Aybaşı Hali Hakkında da Sorarlar, De Ki: O Bir Ezadır (Rahatsızlıktır)"[Bakara 222] Ayeti

 

1. Enes b. Malik

 

21358 (1) Enes bildiriyor: Yahudiler, hanımları hayız halinde iken onlarla yemezler ve onlarla birlikte bir evde kalmazlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı bu durumu sorunca, Allah: "Sana, kadınların aybaşı hali hakkında da sorarlar, de ki: ''O bir ezadır (rahatsızlıktır)''. Aybaşı halinde iken kadınlardan el çekin, temizlenmelerine kadar onlara yaklaşmayın. Temizlendikleri zaman, Allah'ın size buyurduğu yoldan yaklaşın. Allah şüphesiz daima tövbe edenleri sever, temizlenenleri de sever" ayetini indirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''(Onlar hayız halinde iken) her şeyi yapını ancak ilişkiye girmeyin'' buyurdu. Bu haber Yahudilere ulaşınca: "Bu adam ne yapmak istiyor? Bize muhalefet etmediği bir şey bırakmadı" dediler. Bunun üzerine Useyd b. Hudayr ve Abbad b. Bişr, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Yahudiler şöyle şöyle demektedir. Biz kadınlarla beraber olmayacak mıyız?" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü öylesine değişti ki onlara kızdığını zannettik. Onlar da çıkıp gittiler. Daha onlar giderken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hediye olarak gönderilen sütle karşılaştılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların ardından gelmeleri için birini gönderdi ve (geldiklerinde) onlara süt içirdi. Böylece onlar da Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendilerine kızmadığını anladılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, hayd 1/246 (302), Tirmizi 5/214 (2977 "hasen sahih") ve İbn Mace 1/211 (644) rivayet ettiler. 2466 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

21359 (2)- Abdullah der ki: "Babamın (İmam Ahmed'in) şöyle dediğini işittim: Hammad b. Seleme, Sabit'i sadece bu hadisi sebebiyle överdi."

 

 

SONRAKİ