MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

69- "Kadınlarınız Sizin için Bir Tarladır"[Bakara 223] Ayeti

70- "Namazlara ve Orta Namaza Devam Edin"[Bakara 238] Ayeti

 

69- "Kadınlarınız Sizin için Bir Tarladır"[Bakara 223] Ayeti

 

1. Ümmü Seleme

 

21360 (1) Abdurrahman b. Sabit anlatıyor: Hafsa binti Abdirrahman'ın yanına girip: "Sana bir şey sormak istiyorum, ama utanıyorum" dediğimde: "Bana istediğini sorabilirsin, yeğenim!" karşılığını verdi. "Sana kadınlara arkadan (normal) yaklaşmayı soracaktım" dediğimde, şu karşılığı verdi: Ümmü Seleme bana şöyle anlattı: "Ensarlı erkekler eşlerini yüzükoyun yatırarak onlarla beraber olmazken Muhacirler bunu yaparlardı. Yahudiler de: "Karısına arkadan yaklaşanların doğan çocukları şaşı olur" derlerdi. Muhacirler Medine'ye geldikleri zaman Ensar'dan kadınlarla evlendiler. Ancak Ensarlı kadınlar yüzükoyun yatırılarak girilecek bir ilişkiyi kabul etmediler. Ensarlı bir kadın bu şekilde kocasına karşı çıkıp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormadan böylesi bir ilişki şekline izin veremem" dedi. Bu kadın bana geldi ve durumu anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince Ensarlı kadın ona bunu sormaya utandı ve dışarıya çıktı. Bunun üzerine konuyu ben Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) açtım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadını yanıma çağırın" buyurdu. Kadın içeri girince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Kadınlarınız sizin tarlanızdır, tarlanıza istediğiniz gibi gelin ... "[Bakara 223] ayetini okudu ve: "Tek yerden (fercden) olduktan sonra, istenilen şekilde yaklaşılabilir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 2/1058 (1435), Darimi 1/272 (119) ve Tirmizi 5/215 (2979 "hasen") rivayet ettiler.

 

 

 

21361 (2)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre bir kadın kendisine, kocanın karısına arkadan yaklaşmasını sorduğunda, Ümmü Seleme bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Kadınlarınız sİzİn tarlamzdır, tarlamza istediğiniz gibi gelin ..... [Bakara 223] ayetini okudu ve: ''Tek yerden (fercden) olduktan sonra, istenilen şekilde yaklaşılabilir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

21362 (3)- Ümmü Seleme der ki: Muhacirler Medine'ye gelince Ensar'dan kadınlarla evlendiler. Muhacirler, eşlerini yüzükoyun yatırarak onlarla beraber olmaktan hoşlanırlardı. Ensar ise böyle bir şey yapmazlardı. Muhacirlerden bir adam hanımıyla bu şekilde ilişkiye girmek isteyince, hanımı, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormadan izin vermeyeceğini söyledi ve Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gitti, ama sormaya utandı. Ümmü Seleme bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca, "Kadınlarınız sizin tarlamzdır, tarlamza istediğiniz gibi gelin ... "[Bakara 223}  ayeti nazil oldu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Tek yerden (fercden) olduktan sonra, istenilen şekilde yaklaşılabilir'' buyurdu. Veki, (ravi) İbn Sabıt'ın Kureyşlilerden olduğunu söylemiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21363 (4)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Kadınlarınız sizin tarlamzdır, tarlamza istediğiniz gibi gelin ...[Bakara 223}  ayetiyle ilgili olarak: ''Tek yerden (ferc'den) olduktan sonra, istenilen şekilde yaklaşılabilir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

21364 (1) İbn Abbas der ki: "Kadınlarınız sizin tarlamzdır, tarlamza istediğiniz gibi gelin .....[Bakara 223} ayeti, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bununla ilgili soran Ensar'dan bazıları hakkında nazil olmuştur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Fereden olduktan sonra ona istediğin şekilde yaklaşabilirsin'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (10864) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Rişdeyn b. Sa'd tartışmalıdır."

 

 

 

21365 (2)- İbn Abbas der ki: Ömer b. el-Hattab, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Helak oldum" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Seni helak eden şey nedir?'' diye sorunca: "Dün karıma arkadan (normal) yanaştım" dedi. Allah Resulü ona herhangi bir karşılık vermedi. Sonrasında Allah ona: "Kadınlarınız sizin tarlamzdır, tarlamza istediğiniz gibi gelin ... "[Bakara 223}  diye vahyetti. Bunun üzerine Ömer'e: IIDübürden (anal) ve hayızlı iken yaklaşmaktan kaçındıktan sonra arkadan ve önden istediğin gibi yaklaşabilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/75-76), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8977, 11040) ve İbn Hibhan (4202) rivayet ettiler.

 

 

70- "Namazlara ve Orta Namaza Devam Edin"[Bakara 238] Ayeti

 

1. Bera b. Azib

 

21366- Beri b. Azib der ki: "Namazlara ve ikindi namazına devam edin"[Bakara 238] ayeti nazil oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bu ayeti bir süre okuduk ve Allah bu ayeti neshetmedi. Daha sonra ise: "Namazlara ve orta namaza devam edin"! ayeti nazil oldu.

Fudayl b. Merzuk der ki: Ravi Şakik'in yanında bulunan Zahir adında bir adam Bera'ya: "Bu ayetteki orta namaz ikindi namazıdır değil mi?" deyince, Bera: "Ben bu ayetin nasıl nazil olduğunu ve Allah'ın onu nasıl neshettiğini söyledim. Doğrusunu Allah bilir" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1373) rivayet etti. 3075 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ