MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

54- "Siz de İbrahim'in Makamından Bir Namazgah Edinin"[Bakara 125] Ayeti

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

21336 (1) Hz. Ömer der ki: üç yerde Rabbime muvafakat ettim" -veya "üç yerde Rabbim bana muvafakat etti"- Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Makam-ı İbrahim'i namaz kılınan yer yapsan" deyince, "Siz de İbrahim'in Makamından bir namazgah edinin .....[Bakara 125] ayeti nazil oldu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Hanımlarınızın yanına iyi ve facir insanlar giriyor, onlara örtünmelerini emretsen" deyince örtünme ayeti nazil oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarının onu üzdüğünü duyunca, kendilerini tek tek dolaşıp: "Ya Resulullah'ı rahat bırakırsınız ya da Allah ona sizden daha hayırlı müslüman olan hanımlar verir" dedim, Hatta müminlerin annelerinden birinin yanına gittiğimde bana: "Ey Ömer! Resulullah'ın yanında hanımlarına öğüt verecek yok mu ki, sen de gelip onlara öğüt veriyorsun?" deyince, ben böyle demeyi bıraktım. Allah ta:

"Şayet o, sizi boşarsa; Rabbı ona sizden daha hayırlı, kendini Allah'a veren, inanan, boyun eğen, tövbe eden, kulluk eden, oruç tutan dul ve bakire eşler verİr ..[Tahrim 5] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21337 (2)- Hz. Ömer der ki: üç yerde Rabbime muvafakat ettim" -veya "üç yerde Rabbim bana muvafakat etti"- Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Makam-ı İbrahim'i namaz kılınan yer yapsan" deyince, "Siz de İbrahim'in Makamından bir namazgah edinin ... "[Bakara 125] ayeti nazil oldu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Hanımlarınızın yanına iyi ve facir insanlar giriyor, onlara örtünmelerini emretsen" deyince örtünme ayeti nazil oldu. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarının onu üz düğünü duyunca, kendilerini tek tek dolaşıp: "Vallahi, ya Resulullah'ı rahat bırakırsınız ya da Allah ona sizden daha hayırlı olan hanımlar verir" dedim. Hatta müminlerin annelerinden birinin yanına gittiğimde bana: "Ey Ömer! Resulullah'ın yanında hanımlarına öğüt verecek yok mu ki, sen de gelip onlara öğüt veriyorsun?" deyince, ben böyle demeyi bıraktım. Allah ta: "Şayet o, sizi boşarsa; Rabbı ona sizden daha hayırlı, kendini Allah'a veren, inanan, boyun eğen, tövbe eden, kulluk eden, oruç tutan dul ve bakire eşler verir"[Tahrim 5] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ