MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

55- "Böylece Sizi Vasat Bir Ümmet Kıldık"[Bakara 143] Ayeti

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

21338 (1) Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu; "Kıyamet günü kimi Nebiler yanında bir kişiyle, kimi iki veya daha fazla kişiyle gelirler. Bu Nebiin kavmine: ''Bu size tebliğ etti mi?'' diye sorulur. Onlar: ''Hayır'' cevabını verince, Nebie: ''Kavmine tebliğde bulundun mu?'' diye sorulur. Nebi: ''Evet'' cevabını verince, ona: ''Kim sana şahitlik eder?'' diye sorulur. Nebi: ''iMuhammed ve Ümmeti'' cevabını verince, Muhammed ve Ümmeti çağrılıp: ''Bu, kavmine tebliğ etti mi?'' diye sorulur. Onlar: ''Evet'' cevabını verince, kendilerine: ''Nereden biliyorsunuz?'' diye sorulur. Onlar: (Nebiimiz bize geldi ve Nebilerin tebliğde bulunduğunu bize bildirdi'' derler. Allah'ın: ''Böylece sizi vas at bir Ümmet kıldık ki, insanların üzerine şahidIer olasınız. Nebi de sizin üzerinize şahid olsun'' ayeti buna işaret etmektedir. Vasattan kasıt adaletli olmasıdır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 6/371 (3339) ve Tirmizi 5/207 (2961 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

21339 (2)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kıyamet günü Hz. Nuh çağrılır ve kendisine: (Tebliğ ettin mi?'' diye sorulur. Hz. Nuh: ''Evet'' cevabını verince kavmi çağrılır ve: ''(Size tebliğ etti mi?'' diye sorulur. Onlar: ''Bize bir uyarıcı gelmedi -veya bize kimse gelmedi-'' derler. Hz. Nuh'a: ''Sana (tebliğ ettiğine dair) kim şahitlik eder?'' diye sorulur. Hz. Nuh: ''Muhammed ve Ümmeti'' cevabını verir. Allah'ın: ''Böylece sizi vas at bir Ümmet kıldık ki, insanların üzerine şahidIer olasınız. Nebi de sizin üzerinize şahid olsun'' fıyeti buna işaret etmektedir. Vasattan kasıt, adaletli olmasıdır. Muhammed Ümmeti çağrılınca, Hz. Nuh'un tebliğ ettiğine şahitlik ederler. Sonra da ben size şahitlik ederim. ''

 

[Sahih]

 

24599 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

21340 (3)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Böylece sizi vas at bir Ümmet kıldık" ayetindeki vasattan kastedilenin adaletli olmaları olduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

 

 

21341 (4)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Böylece sizi vasat bir Ümmet kıldık" ayetindeki vasattan kastedilenin adaletli olmaları olduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ