MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 44- Kur'an Hakkında Tartışmak, Yorum Yapmak veya Bilmediği Halde Kendi Görüşünü Bildirmek

 

2. Ukbe b. Amir

 

21282 (1) Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetim için en çok endişe ettiğim şey, kitap ve süttür'' buyurunca, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Kitaptan maksat nedir?" diye sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Münafıklar onu öğrendikten sonra onunla iman edenlere karşı mücadele ederler'' buyurdu. Sahabe: "Peki süte ne olmuş?" diye sorunca ise: ''Bazı insanlar onun sevgisine kapılıp ta cuma ve cemaatle namazı terk ederek (çöle) çıkarlar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

21283 (2)- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetim helakı kitap ve süt sebebiyle olacaktır'' buyurunca, sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Kitap ve sütten maksat nedir?" diye sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ı öğrenip, Allah'ın indirdiği şekilden farklı bir ma na verirler ve süte olan sevgilerinden dolayı (daha fazla süt elde etmek için) cemaatle namazı ve cumayı terk ederek çöle çıkarlal''' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1746) rivayet etti.

 

 

 

21284 (3)- Uk.be b. Amir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ümmetim için en çok endişe ettiğim şey Kur'an ve süttür. Süte düşkün olanları (daha fazla süt elde etmek için) sulak yerleri arayacakları şehvetlerinin peşinden giderek namazlarını bırakacaklar. Kur'an için olan endişem ise münafıkların onu öğrenip müminlerle bu konuda mücadele etmeleridir.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (887) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde yer alan Derrac Ebu's-Semh güvenilir olmakla birlikte kendisiyle ihticac konusu tartışmalıdır."

 

 

SONRAKİ

 

,