MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 44- Kur'an Hakkında Tartışmak, Yorum Yapmak veya Bilmediği Halde Kendi Görüşünü Bildirmek

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

21285 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken şöyle buyurdu: ''Aranızda, Kur'an'ın indirilmesi için savaştığı gibi, Kur'an'ın tevili için savaşacak olan biri vardır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

21286 (2)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden, benim Kur'anın, indirilmesi için savaştığım gibi; Kur'an'ın te'vili için savaşacak olan biri vardır.'' Ebu Bekr ve Ömer kalkıp ("O kişi ben miyim?" diye sorunca) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır. Ayakkabıyı tamir eden kişidir'' buyurdu. Bu sırada Hz. Ali (Allah'ın Resulü'nün) ayakabısını tamir ediyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/64); Hakim (31122); İbnu'l-Cevzi, el-İlelu'l-Mütenahiye (1/239); Ahmed, Müsned (11256); İbn Hibban (6937).

 

 

 

21287 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: Oturmuş, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bekliyorduk. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hanımlarının birisinin evinden çıktı. Kendisiyle beraber kalktık. (Yürürken) ayakkabısı yırtıldı. Ali, onu tamir etmek için geride kaldı. Biz de Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraber yürüdük. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu beklemeye başladı. Biz de onunla bekledik. Dedi ki• ''Benim, Kur'an'ın indirilmesi için savaştığım gibi, sizden biri Kur'an'ın teviti için savaşacaktır.'' İçimizde olan Ebu Bekr ve Ömer'e baktık. Dedi ki: ''Hayır! Onlar değil. Ayakkabıyı tamir eden kişidir.'' Dedi ki: "Onu müjdelemek için geldiğimizde, sanki (daha önce) bunu duymuş gibiydi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, fadail 12/64 (12131), İbn Hibban (544/2207) ve Hakim (3/123 "sahih") rivayet ettiler. Heysemi (6/244)Ahmed'in senedinin hasen olduğunu söyledi.

 

 

 

21288 (4)- Bu hadis başka bir kanalla Ebu Said el-Hudri'den nakledilmiştir; ancak farklı olarak: "Onu müjdelemek için gittiğimde, sanki bunu daha önce duymuş gibi bana dönüp bakmadı bile" ibaresi yer almıştır.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ