MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- İçilmesi Helal Olan Şıra; Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Şırası

 

1. İbn Abbas

 

18958 (1) İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kuru üzüm ıslatıldığı zaman ıslatıldığı günden başlamak üzere onu ikinci ve üçüncü gününe kadar iç erdi. üçüncü günün akşamında kalanı ya başkasına içirir, ya da dökerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2004), Ebu Davud (3713) ve Nesai (8/333) rivayet ettiler.

 

 

 

18959 (2)- Yahya Ebu Ömer der ki: İbn Abbas'ın yanında şıra konusu açılınca şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, örneğin Pazartesi gecesi tulumda şıra yapıldığı zaman o şıradan Pazartesi ve Salı günü ikindi vaktine kadar içerdi. Şayet şıradan bir şeyartarsa ya hizmetini görenlere içirir ya da dökerdi." Şu'be der ki: Sanırım Yahya: "Çarşamba günü ikindi vaktine kadar içerdi. Şayet şıradan bir şeyartarsa ya hizmetini görenlere içirir ya da dökerdi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18960 (3)- İkrime bildiriyor: Adamın biri İbn Abbas'a Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şırasını sorunca şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece vakti kendisi için kurulan şırayı gündüz vakti, gündüz vakti kurulan şırayı da gece vakti içerdi."

 

[Zayıf]

 

 

 

18961 (4)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Perşembe gecesi şıra kurulduğu zaman ondan Perşembe, Cuma ve Cumartesi günü ikindi vaktine kadar içerdi. Şayet şıradan bir şeyartarsa ya hizmetini görenlere içirir ya da dökülmesini söylerdi."

 

[Sahih]

 

 

 

18962 (5)- Hüseyn b. Abdullah b. Ubeydillah b. Abbas ile Davud b. Ali b. Abdullah b. Abbas (biri diğerinden az bir farklılıkla) bildiriyor: Adamın biri İbn Abbas'a, etrafında insanların bulunduğu bir ortamda: "Şıra konusunda tutunduğunuz bir sünnet mi var? Yoksa süt ve baldan daha masrafsız olduğu için mi onu ikram ediyorsunuz?" diye sorunca İbn Abbas şu karşılığı verdi: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abbas'ın yanına geldi ve: ''Bize içecek bir şeyler verin'' buyurdu. Abbas: "Şu şıraya birçok kişinin eli bulaştı, sana süt veya bal ikram edelim mi?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIara ne ikram ediyorsanız bize de ondan içirin'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiğinde de yanında Ensar ve Muhacirlerden ashabı vardı. Bunun üzerine şıra ile dolu iki tulum getirildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içerken henüz doymadan başını kaldırdı ve: ''Güzelolmuş! Hep bu şekilde yapın'' buyurdu. İşte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yöndeki rızası, bizim için süt ile balın sokaklarımızda akmasından daha iyidir.

 

[Hasen]

 

 

 

18963 (6)- Hüseyn b. Abdullah b. Ubeydillah b. Abbas ile Davud b. Ali bildiriyor: Adamın biri İbn Abbas'a, etrafında insanların bulunduğu bir ortamda: "Şıra konusunda tutunduğunuz bir sünnet mi var? Yoksa süt ve baldan daha masrafsız olduğu için mi onu ikram ediyorsunuz?" diye sorunca İbn Abbas şu karşılığı verdi: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abbas'ın yanına geldi ve: ''Bize içecek bir şeyler verin'' buyurdu. Abbas: "Şu şıraya birçok kişinin eli bulaştı, sana süt veya bal ikram edelim mi?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIara ne ikram ediyorsanız, bize de ondan içirın'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiğinde de yanında Ensar ve Muhacirlerden ashabı vardı. Bunun üzerine şıra ile dolu bir tulum getirildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içerken henüz doymadan başını kaldırdı ve: ''Güzelolmuş! Hep bu şekilde yapın'' buyurdu. İşte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yöndeki hoşnutluğu, bizim için süt ile balın sokaklarımızda akmasından daha hoştur.

 

[Hasen]

 

 

 

18964 (7)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e su tulumunda şıra yapılırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

18965 (7)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesi üzerinde Mescid'e geldi. Usame b. Zeyd de bineğinin arkasına binmişti. Bizden içecek bir şeyler isteyince şıra ikram ettik. Şıradan içtikten sonra kalanı Zeyd'e uzattı ve: ''İyi ve güzelolmuş. Hep bu şekilde yapın'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onayladığı bu şeyi de değiştirmek istemiyoruz.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/162) rivayet etti,

 

 

 

18966 (9)- Bekr b. Abdillah bildiriyor: Bedevinin biri İbn Abbas'a: "Neden filan aile insanlara su ve süt, falan aile ise süt ikram ederken siz şıra ikram ediyorsunuz? Cimriliğinizden mi, yoksa yoksulluktan mı?" diye sorunca, İbn Abbas şöyle dedi: "Ne cimri, ne de yoksuluz. Ancak bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineği üzerinde yanımıza geldi. Arkasına da Usame b. Zeyd' i bindirmişti. Bizden içecek bir şey isteyince ona tulumda yaptığımız şıradan verdik. İçince: ''Güzel olmuş. Hep bu şekilde yapın'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

18967 (10)- İbn Abbas der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineği üzerinde yanımıza geldi. Arkasına da Usame'yi bindirmişti. Bizden içecek bir şey isteyince ona tulumda yaptığımız şıradan verdik. İçince: "Güzelolmuş. Hep bu şekilde yapın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (4/64), Ebu Ya'la (2543) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12934) rivayet ettiler.

 

 

 

18968 (11)- İbn Abbas der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineği üzerinde yanımıza geldi. Arkasına da Usame b. Zeyd' i bindirmişti. Ona tulumda yaptığımız şıradan ikram ettiğimizde: "Güzelolmuş. Hep bu şekilde yapın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

18969 (1) Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şıra su tulumu içinde yapılırdı. Tulum bulunmadığı zamanlarda da taştan oyularak yapılmış kap içinde yapılırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1999), İbn Mace (3400) ve Nesai (8/302) rivayet ettiler.

 

 

 

18970 (2)- Cabir der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şıra su tulumu içinde yapılırdı. Tulum bulunmadığı zamanlarda da taştan oyularak yapılmış kap içinde yapılırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

18971 (3)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şıra su tulumu içinde yapılırdı. Tulum bulunmadığı zamanlarda da taştan oyularak yapılmış kap içinde yapılırdı." Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir bunu dedikten sonra orada bulunan birinin: "Taştan mı?" diye sorduğunu işittim. Cabir: "Evet, taştan" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

18972 (4)- Cabir b. Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şıra su tulumu içinde yapılırdı. Tulum bulunmadığı zamanlarda da taştan oyularak yapılmış kap içinde yapılırdı"

 

[Sahih]

 

 

 

18973 (5)- Cabir b. Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi, içi ziftlenmiş küp, kabak ve içi oyulmuş kütükler içinde şıra yapılmasını yasakladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şıra yapmak için su tutumu bulunmadığı zaman taştan oyulmuş kap içinde yapılırdı"

 

[Sahih]

 

19122 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

3. Hz. Aişe

 

18974 (1) Hz. Aişe der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şırayı su tulumu içinde yapardık. Bir avuç kuru üzüm veya kuru hurma alıp tuluma koyar, üzerine de su eklerdik. Bu şekilde gece yaptığımız şırayı gündüz, gündüz yaptığımız şırayı da gece içerdi."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3398) ve Ebu Ya'la (4401) rivayet ettiler.

 

 

 

18975 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) için sabah vakti su tulumu içinde şıra yapar, ancak üzerini kapatmaz ve içine tortu karıştırmazdık. Bu şekilde sabah kurduğumuz şırayı akşam yemeğinde içerdi. Bir şeyarttığı zaman dökerdim. Sonra tulumu yıkadıktan sonra akşam vakti tekrar içinde şıra kurardım. Sabah yemeğini yerken de bu şıradan içerdi. Bir şeyarttığı zaman döker ve tulumu yıkardım."

Şebib der ki: Mukatil'e: "Tulum bu şekilde günde iki defa mı yıkanıyordu?" diye sorulunca: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3712) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (8/300) rivayet ettiler.

 

 

 

18976 (3)- Sumame b. Hazn el-Kuşeyri der ki: Hz. Aişe'ye şıra kapları konusunu sorduğumda: "Abdulkays kabilesinden bir heyet Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğinde kabak, içi oyulmuş kütükler, içi ziftlenmiş küpler ve testiler içinde şıra yapmalarını yasakladı" karşılığını verdi. Sonra Habeşli bir cariyeyi göstererek şöyle devam etti: "İstersen şuna sor, zira kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şıra yapardı." Cariye de şöyle dedi:

"Gece vakti su tulumu içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şıra kurar, tulumun ağzını bağlayıp bir yere asardım. Sabah olunca da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan içerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1995) ve Nesai (8/307) rivayet ettiler.

 

 

 

18977 (4)- Sumame b. Hazn der ki: Hz. Aişe'ye şıra kapları konusunu sorduğumda Habeşli bir cariyeyi göstererek: "İstersen şuna sor, zira kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şıra yapardı" karşılığını verdi. Cariye de şöyle dedi: "Akşam vakti su tulumu içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şıra kurar, tulumun ağzını bağlardım. Sabah olunca da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan içerdi."

 

[Sahih]

 

 

4. Süfyan-ı Savri

 

18978 (1) Malik b. Enes der ki: "Süfyan es-Sevri'den en son ayrıldığımda (eski görüşünü bırakmış) artık şıra içmeyeceğini söylüyordu."

 

[Sahih]

 

 

 

18979 (2)- İbrahim b. Sa'd der ki: Şehadet ederim ki Süfyan'a şıra konusunu sorduğumda veya şıra konusu ona sorulduğunda: "Meyve ye, ardından su iç. Midende şıraya dönüşecektir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

5. Feyruz ed-Deylemi

 

18980- Abdullah b. ed-Deylemi, babası Feyruz'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim üzüm bağlarımız var, ancak Allah içkiyi haram kıldı. üzümlerimizi ne yapalım?" diye sordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kuru üzüm yaparsınızlı karşılığını verdi. Ben: "Kuru üzümle ne yapabiliriz ki?" diye sorduğumda: ''Sabah şırasını yapar akşam içersiniz. Akşam şırasını yapar sabah da içersiniz'' karşılığını verdi. "Ey Allah'ın Resulü! Kimlerin arasında oturduğumuzu biliyorsun. Olası bir durumda bizim velimiz kimdir?" diye sorduğumda: ''Veliniz Allah ve Resulüdür" buyurdu. Ben de: "Ey Allah'ın Resulü! Bu, bizim için yeterlidir" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, eşribe (8/298) rivayet etti.

 

 

6. Ma'kil b. Yesar

 

18981- Ebu Abdillah el-Cesri der ki: Ma'kil b. Yesar'a meşrubatlar konusunu sorduğumda: "Hurması bololan Medine'deyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruk hurma ile kuru hurmanın karışımından elde edilen meşrubatı yasakladı" dedi. Adamın biri gelip: "Yemek yiyemeyen çok yaşlı bir annem var, ona şıra içirebilir miyim?" diye sorunca Ma'kil içirmemesini söyledi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8111) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve kısa metinle Taberani rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

7. İbn Ömer

 

18982- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Fadıh mescidindeyken koruk hurma ile kuru hurmanın karışımından elde edilen meşrubat (fadıh) getirildi. Bundan dolayı bu meşrubata fadih denildi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (5733) rivayet etti. 28152 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

8. Hz. Aişe

 

18983- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşmaya başlayan koruk hurmadan şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/61-2) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (6/152) rivayet ettiler.

 

 

9. Semure b. Cundub

 

18984- Asım'ın birinden rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şırayı önce yasaklamış, ancak sonra (belirli kaplarda) buna izin vermiştir.

 

[Zayıf]

 

Munzir Ebu Hassan bunu Semure b. Cundub'den rivayet etmiştır.

Munzir Ebu Hassan da: "(Zalim lakaplı) Haccac'a karşı olan (İslam'a) karşı demektir" diyen biridir.

Heysemi (8146) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde tanımadığım raviler vardır."

 

 

SONRAKİ