MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- İki Tür Meyvenin Karışımından Yapılan Meşrubatın Yasaklanması

 

1. İbn Ömer

 

18985- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sarhoş bir adam getirilince onu kamçılattı. Adama: ''Ne içtin?'' diye sorunca, adam: "Kuru üzüm ile hurma şırası" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunları karıştırıp şıra yapmayın! Her birinin şırasını ayrı ayrı yapınl'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

18986 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru üzümün kuru hurmayla veya koruk hurmanın kuru hurmayla karıştırılarak şıra yapılmasını yasakladı ve: ''Her birinin ayrı ayrı şırasını yapın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/298 (1877), Tirmizi (1877), İbn Mace 2/1125 (3396) ve Nesai (8/293) rivayet ettiler.

 

 

 

18987 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şarap, biri hurma biri de üzüm ağacı olmak üzere iki ağaçtan elde edilir'' buyurdu. Yine şöyle buyurdu: ''Kuru hurmayı kuru üzümle veya koruk hurmayı kuru hurmayla karıştırarak şıra yapmayın. Her birinin ayrı ayrı şırasını yapın. ''

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

18988 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde şıra yapılmasını yasakladı. Aynı şekilde kuru hurma ile henüz olgunlaşmaya başlamış hurmanın veya kuru hurma ile kuru üzümün karışımından meşrubat yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5227) ve Tirmizi (1877) rivayet ettiler.

 

 

 

18989 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) testi içinde şıra yapılmasını yasakladı. Aynı şekilde kuru hurma ile kuru üzümün veya henüz olgunlaşmaya başlamış hurma ile kuru hurmanın karışımından meşrubat yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18990 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşmaya başlamış hurma ile kuru hurmanın veya kuru hurma ile kuru üzümün karışımından meşrubat yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18991 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşmaya başlamış hurma ile kuru hurmanın veya kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından meşrubat yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6766) rivayet etti.

 

 

 

18992 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru üzüm ile kuru hurmanın veya henüz olgunlaşmaya başlamış hurma ile kuru hurmanın karışımını yasakladı."

 

Zaide der ki: Süleyman'a (A'meş'e): "Bunların karıştırılarak şıra yapılmasını mı yasakladı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6768) rivayet etti.

 

 

 

18993 (6)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşmaya başlamış hurma ile kuru hurma'nın veya kuru üzünı ile kuru hurmanın karışımından meşrubat yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18994 (7)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru üzüm ile kuru hurmanın veya henüz olgunlaşmaya başlamış hurma ile kuru hurmanın karışımından meşrubat yapılmasını yas akladı."

 

[Sahih]

 

19102 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

 

18995 (8)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi, içi ziftlenmiş küp ile oyma kütüklerin içinde şıra yapılmasını yasakladı. Aynı şekilde kuru üzüm ile kuru hurmanın veya henüz olgunlaşmaya başlamış hurma ile kuru hurmanın karışımından meşrubat yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18996 (9)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak, testi, oyma kütük ve içi ziftlenmiş küplerin içinde şıra yapılmasını yasakladı. Aynı şekilde kuru üzüm ile kuru hurmanın veya henüz olgunlaşmaya başlamış hurma ile kuru hurmanın karışımından meşrubat yapılmasını yasakladı."

 

[Hasen]

 

19103 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

4. Enes

 

18997 (1) Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşmaya başlamış hurma ile kuru hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18998 (2)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru hurma ile kuru üzümün veya kuru hurma ile henüz olgunlaşmaya başlamış hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

18999 (3)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilin ki müzzat denilen içecek haramdır'' buyurdu. Müzzat (müzz-mezze) kuru hurma ile henüz olgunlaşmaya başlamış hurmanın karışımından yapılan (ekşi ve keskin) bir içecektir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, et-Tarihu'l-Kebir'de (3/166) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (8/307) rivayet ettiler.

 

 

 

19000 (4)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru hurma ile kuru üzümün veya kuru hurma ile henüz olgunlaşmaya başlamış (koruk) hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

19001 (5)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşmaya başlamış (koruk) hurma ile kuru hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19002 (6)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru hurma ile henüz olgunlaşmaya başlamış (koruk) hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (3102) rivayet etti.

 

 

 

19003 (7)- Enes der ki: Kabilemin adamlarına fadıh ikram ediyordum. O esnada adamın biri geldi ve: "Şarap haram kılındı!" dedi. Oradakiler bu yasağı duyunca bana: "Ey Enes! Kapları dök!" dediler. Ben de döktüm.

 

[Sahih]

 

Süleyman et-Teymi der ki: Enes'e: "İçecek olarak ne veriyordun?" diye sorduğumda: "Koruk hurma ile yaş hurmanın karışımından elde edilen meşrubat (fadih)" dedi. Ebu Bekr b. Enes de: "O zamanlarda onların şarabı buydu" dedi. Enes bunu duydu ve bu sözüne karşı çıkmadı. Orada bizimle birlikte bulunanlardan biri de Enes'm: "O zamanlarda onların şarabı buydu" dediğini zikretti. [Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5583, 5622), Müslim (5175-8) ve Nesai (8/287) rivayet ettiler.

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

19004 (1) Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yaş hurma ile koruk hurmayı veya kuru üzüm ile kuru hurmayı karıştırarak şıra yapmayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, eşribe 3/1574 (1986), İbn Mace 2/1126 (3397) ve İbn Ebi Şeybe 7/542 (4084) rivayet ettiler.

 

 

 

19005 (2)- Cabir b. Abdullah bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaş hurma ile koruk hurmanın veya kuru hurma ile kuru üzümün karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19006 (3)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru hurma ile koruk hurmanın veya kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19007 (4)- Cabir b. Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaş hurma ile koruk hurmanın veya kuru hurma ile kuru üzümün karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19008 (5)- Hemmam der ki: Benim de şahit olduğum bir ortamda Süleyman b. Musa, Ata'ya: "Cabir sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in koruk hurma ile kuru hurmanın veya kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladığını söyledi mi?" diye sordu. Ata: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

19009 (6)- Cabir b. Abdillah der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruk hurma ile kuru hurmanın veya kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19010 (7)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru üzüm ile kuru hurmanın veya yaş hurma ile koruk hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5192), İbn Mace (3395) ve Nesai (8/291) rivayet ettiler.

 

 

6. İbn Abbas

 

19011 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cüreş ahalisine kuru üzüm ile kuru hurmayı karıştırarak şıra yapmalarını yasaklayan bir mektup yazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/126) rivayet etti.

 

 

 

19012 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruk hurma ile kuru humanın veya kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladı. Cüreş ahalisine de: ''Kuru üzüm ile kuru hurmayı karıştırarak şıra yapmayın'' şeklinde bir ferman yazdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5207, 5224-5) ve Nesai (8/289) rivayet ettiler.

 

 

 

19013 (3)- İkrime bildiriyor: İbn Abbas sadece koruk hurmadan şıra yapılmasını kerili gördü ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdulkays kabilesine müzza denilen içeceği yasakladı. Bunun da sadece koruk hurmadan yapılan içecek olmasından endişe ederim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3709) rivayet etti.

 

 

 

19014 (4)- İkrime bildiriyor: İbn Abbas sadece koruk hurmadan şıra yapılmasını kerili gördü ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdulkays kabilesinden gelen heyete müzza denilen içeceği yasakladı. Bunun da sadece koruk hurmadan yapılan içecek olmasından endişe ederim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

7. Ashabdan Biri

 

19015 (1) İbn Ebi Leyla bildiriyor: "Ashabdan bir adamın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruk hurma ile kuru hurmanın, kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından şıra yapılmasını yas aklamı ştır. "

 

[Sahih]

 

 

 

19016 (2)- İbn Ebi Leyla bildiriyor: "Ashabdan bir adamın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruk hurma ile kuru hurmanın, kuru hurma ile kuru üzümün karışımından şıra yapılmasını yasaklamıştır."

 

[Sahih]

 

 

8. Ebu Katade

 

19017 (1) Ebu Katade bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki tür meyvenin karıştırılmasıyla şıra yapılmasını yasakladı ve her meyvenin ayrı ayrı şırasının yapılmasını söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1988), İbn Mace (3397) ve Nesai (8/289) rivayet ettiler.

 

 

 

19018 (2)- Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildirir: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koruk hurma ile kuru hurmanın veya kuru üzüm ile kuru hurmanın veya henüz olgunlaşmaya başlamış hurma ile yaş hurmanın karışımından şıra yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

19019 (3)- Ebu Katlde'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yaş hurmayı henüz olgunlaşmaya başlayan hurmayla veya kuru hurmayı kuru üzümle karıştırarak şıra yapmayın. Her birinin ayrı ayrı şırasını yapın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Yahya der ki: "Bu konuyu Abdullah b. Ebi Katade'ye sorduğumda babasından naklen bana bu hadisi rivayet etti."

 

 

 

19020 (4)- Ebu Katade bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaş hurma ile henüz olgunlaşmaya başlamış hurmanın veya kuru hurma ile kuru üzümün karışımından şıra yapılmasını yasakladı ve: "Her birinin ayrı ayrı şırasını yapın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

9. Ümmü Seleme

 

19021- Kebşe binti Ebi Meryem der ki: Ümmü Seleme'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (yiyecek ve içecekler konusunda) ailesine neyi yasakladı?" diye sorduğumda: "Dağılacak kadar hurma çekirdeklerini kaynatmamızı ve kuru üzümü kuru hurmayla karıştırarak şıra yapmamızı yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, eşribe 3/333 (3706) rivayet etti.

 

 

10. Ka'b b. Malik'İn Kansı

 

19022- Ma'bed b. Ka'b b. Malik, Resulullahlla (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her iki kıbleye de namaz kılanlardan biri olan annesinden bildirir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, kuru hurma ile kuru üzümün karışımından şıra yapılmasını yasakladığını ve: "Her birinin ayrı ayrı şırasını yapın'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (8/406) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (25/353) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ