MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

29- Sağ Elle Yiyip içmek

 

1. İbn Ömer

 

18772 (1) Ebu Bekr b. Ubeydillah b. Ömer'in, dedesinden bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Biriniz bir şey yiyeceği zaman sağ eliyle yesin, bir şey içeceği zaman sağ eliyle içsin. Zira şeytan sol eliyle yiyip içer.''

 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (3/109), Darimi (2030-1), Müslim (2/135), Ebu Davud (3776), Tirmizi (1799) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6715) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

18773 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz bir şey yiyeceği zaman sağ eliyle yesin, bir şey içeceği zaman sağ eliyle içsin. Zira şeytan sol eliyle yiyip içer. ''

 

[Sahih]

 

 

 

18774 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İçinizden hiç kimse sol eliyle yiyip içmesin. Zira şeytan sol eliyle yiyip içer. ''

 

[Sahih]

 

 

 

18775 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz bir şey yiyeceği veya içeceği zaman sağ eliyle yesin veya içsin. Sol eliyle yiyip içmesin, zira şeytan sol eliyle yiyip içer. ''

 

[Sahih]

 

 

 

18776 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse sol eliyle bir şey yemesin ve sol eliyle bir şey içmesin. Zira şeytan sol eliyle yiyip içer'' buyurmuştur. Nifi' ise: ''Bir şeyi sol eliyle alıp vermesin'' ziyadesiyle rivayet etmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1S00) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6714) rivayet ettiler.

 

 

 

18777 (6)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse sol eliyle bir şey yemesin ve sol eliyle bir şey içmesin. Zira şeytan sol eliyle yiyip içer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/135) rivayet etti.

 

 

 

18778 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz bir şey yiyeceği zaman sağ eliyle yesin, bir şey içeceği zaman sağ eliyle içsin. Zira şeytan sol eliyle yiyip içer.''

 

[Sahih]

 

 

 

18779 (8)- Salim b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz bir şey yiyeceği zaman ...'' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder.

 

[Mürsel]

 

 

 

18780 (9)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (3/109) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

18781 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz bir şey yiyeceği zaman sağ eliyle yesin, bir şey içeceği zaman sağ eliyle içsin. Zira şeytan sol eliyle yiyip içer.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6712) ve Ebu Ya'la (5899) rivayet ettiler.

 

 

 

18782 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Biriniz bir şey yiyeceği zaman sağ eliyle yesin, bir şey içeceği zaman sağ eliyle içsin. Zira şeytan sol eliyle yiyip içer. ''

 

[Sahih]

 

 

3. Enes b. Malik

 

18783 (1) Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin sol eliyle bir şey yemesini veya sol eliyle bir şey içmesini yasakladı." Ravlı rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin sol eliyle bir şey yiyip sol eliyle içmesini yasakladı" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

18784 (2)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin sol eliyle yemek yemesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18785 (3)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin sol eliyle yemek yemesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

4. Cabir

 

18786 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sol elinizle yemeyin, zira şeytan sol eliyle yer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5312), İbn Mace (3268) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6716) rivayet ettiler.

 

 

 

18787 (2)- Cabir bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin sol eliyle bir şey yemesini yasakladı ve şeytanın sol eliyle yediğini bildirdi."

 

[Hasen]

 

 

 

18788 (3)- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir'den işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Tek bir ayakkabıyla yürüme. Tek parçalık bir giysi giyme. Yemeği sol elinle yeme. Tek parçalık bir giysiye sarınma. Sırtüstü uzandığın zaman (edeb yerin açıkta kalacak şekilde) bir ayağını diğerinin üzerine koyma. ''

 

[Sahih]

 

İbn Cüreyc der ki: Ebu'z-Zübeyr'e: "Yasaklanan şey, kişinin sırt üstü uzanmışken bir ayağını diğer ayağının dizinin üzerine koyması mı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi ve şöyle devam etti: "Samma denilen tek parçalık giysiye sarınma, yasaklanan iki tür giyinişten biridir. O da izarın bir kenarını içte bırakıp diğer kenarını omuza atmaktır." Ona: "Edeb yerini açıkta bırakacak şekilde tek parçalık giymenin yasaklandığı söyleniyor" dediğimde: "Ben Cabir'in ''Tek parçalık bir giysi giyme'' dediğini işittim" karşılığını verdi.

Haccac der ki: İbn Cüreyc bunu Amr b. Dinar'dan "Edeb yeri açıkta kalacak şekilde tek parçalık bir giysi giyme'' lafzıyla aktardı.

 

 

5. Seleme b. el-Ekva'

 

18789 (1) İyas b. Seleme b. el-Ekva', babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin sol eliyle yemek yediğini görünce: "Sağ elinle ye!" buyurdu. Adam: "Sağ elimle yiyemiyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yiyemeyesin emi!" karşılığını verdi. Bunun üzerine adamın sağ eli bir daha ağzına gidemedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, eşribe 3/1599 (2021) ve Darimi, et'ime 2/133 (2032) rivayet ettiler.

 

 

 

18790 (2)- İyas b. Seleme b. el-Ekva', babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Busr b. Ral'l-Ayr adındaki bir adamın sol eliyle yediğini görünce: ''Sağ elinle yel'' buyurdu. Adam: "Sağ elimle yiyemiyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yiyemeyesin emir karşılığını verdi. Bunun üzerine adamın sağ eli bir daha ağzına gidemedi.

 

[Sahih]

 

Ebu'n-Nadr ise rivayet ederken "Eşca' kabilesinden biri olan İbn Ral'lA yr" ismini kullanır.

 

 

 

18791 (3)- İyas b. Seleme, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birinin sol eliyle yemek yediğini görünce: ''Sağ elinle yel'' buyurdu. Adam: "Sağ elimle yiyemiyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yiyemeyesin eml'' karşılığını verdi. Bunun üzerine adamın sağ eli bir daha ağzına gidemedi.

 

[Sahih]

 

 

6. Bir Kadın

 

18792 (1) Abdullah b. Muhammed, kendi kabilesinden bir kadından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiğinde sol elimle yemek yiyordum ki solak bir kadındım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elime vurunca lokma elimden düştü. ''Sol elinle yeme! Allah sana sağ bir el de vermiş veya: ''Allah sağ elini rahat bıraksın'' buyurunca sol yerine sağ elimi kullanmaya başladım ve artık sol elimle yiyemez oldum.

 

[Sahih]

 

Heysemi (7928) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

18793 (2)- Abdullah b. Muhammed, kendi kabilesinden bir kadından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiğinde sol elimle yemek yiyordum ki solak bir kadındım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elime vurunca lokma elimden düştü. ''Sol elinle yeme! Allah sana sağ bir el de vermiş'' veya: ''Allah sağ elini rahat bıraksın'' buyurunca sol yerine sağ elimi kullanmaya başladım ve artık sol elimle yiyemez oldum.

 

[Sahih]

 

 

7. Hz. Aişe

 

18794- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sol eliyle yiyen kişiyle şeytan da yer, sol eliyle içen kişiyle şeytan da içer.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Evsat'ta (1/203) rivayet etti. Heysemi (7925) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed'in isnadında yer alan Rişdin b. Sa'd zayıf olmakla beraber güvenilir olduğu da söylenmiştir. Taberani'nin isnadında yer alan İbn Lehia'nın hadisi hasendir."

 

 

8. Abdullah b. Ebi Talha

 

18795- Abdullah b. Ebi Katade'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sizden biri bir şey içtiği zaman kabın içine nefes alıp vermesin. Tuvalete girdiği zaman sağ eliyle istinca yapmasın. İdrarını yaparken cinselorganına sağ eliyle dokunmasın. ''

Yahya b. Ebi Kesir der ki: Abdullah b. Ebi Talha'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri yemek yerken sol eliyle yemesin, sol eliyle içmesin. Bir şeyalırken sol eliyle almasını bir şey verirken sol eliyle vermesin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6883) rivayet etti.

1339 (7)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ