MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

30- Hurmayı ikişer ikişer Yemek

 

1. İbn Ömer

 

18796 (1) İbn Ömer der ki: "Diğerlerinden izin almadıkça Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurmaların ikişer ikişer yenmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/426, 427) rivayet etti.

 

 

 

18797 (2)- Cebele der ki: İbnu'z-Zübeyr bizlere hurma dağıtırdı. O zamanlarda da açlık vardı. Hurma yerken İbn Ömer yanımıza uğrar: "Hurmaları ikişer ikişer yemeyin. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde hurma yemeyi yasakladı" derdi.

 

[Sahih]

 

Haccac rivayetinde: "Diğerlerinden izin alınmadıkça Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurmaların ikişer ikişer yenmesini yasakladı" ibaresi geçmiştir.

 

Şu'be der ki: "Diğerlerinden izin alma sözünün İbn Ömer'in sözü olduğunu düşünüyorum."

 

Diğer tahric: Müslim (4513) rivayet etti.

 

 

 

18798 (3)- Cebele b. Suhaym der ki: Açlık zamanlarında İbnu'z-Zübeyr bizlere hurma dağıtırdı. Hurma yerken Abdullah b. Ömer yanımıza uğrar, hurmaları ikişer ikişer yememizi yasaklardı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişi yanındaki kardeşinden izin almadıkça hurmaların ikişer ikişer yenmesini yasakladı" derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

18799 (4)- İbn Ömer der ki: "Diğerlerinden izin almadıkça Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurmaların ikişer ikişer yenmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18800 (5)- Cebele der ki: Irak üzerine ordu gönderildiği zaman Medine'deydik ve açlığa maruz kaldık. Bunun üzerine Abdullah b. ezZübeyr bizlere hurma dağıtmaya başladı. Hurma yerken de İbn Ömer yanımıza uğrar ve: "Hurmaları ikişer ikişer yemeyin, zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin yanındaki kardeşinden izin almadıkça hurmaları ikişer ikişer yemesini yasakladı" derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

18801 (6)- Cebele b. Suhaym der ki: "İbnu'z-Zübeyr bizlere hurma dağıtırdı. O zamanlarda ise açlık vardı. Hurma yerken İbn Ömer yanımıza uğrar: "Hurmaları ikişer ikişer yemeyin. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), diğerlerinden izin alınmadıkça hurmaların ikişer ikişer yenmesini yasakladı" derdi.

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: "Diğerlerinden izin alma sözünün İbn Ömer'in sozu olduğunu düşünüyorum."

 

 

 

18802 (7)- Cebele der ki: Irak üzerine ordu gönderildiği zaman Medine'deydik. İbnu'z-Zübeyr de bizlere hurma dağıtırdı. Hurma yerken İbn Ömer yanımıza uğrar ve: "Hurmaları ikişer ikişer yemeyin, zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin yanındaki kardeşinden izin almadıkça hurmaları ikişer ikişer yemesini yasakladı" derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

18803 (8)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz başkasıyla hurma yerken ondan izin almadan hurmaları ikişer ikişer yemesin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Bekr'in Azatlısı Sa'd

 

18804- Ebu Bekr'in azatlısı Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önüne hurma koydum. Ashabı hurmaları ikişer ikişer yemeye başlayınca onlara: ''İkişer ikişer yemeyin '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/165) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ