MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

26- Yemek Sonrası Hamdetmek

 

1. Enes b. Malik

 

18741 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Allah, yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra kendisine hamdeden kuldan razı olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zikr 412095 (2734) ve Tirmizi, et'ime 41265 (1816, "hasen") rivayet ettiler.

 

 

 

18742 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra kendisine hamdeden kuldan razı olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Muaz b. Enes

 

18743- Sehl b. Muaz b. Enes el-Cuheni'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, yemek yedikten sonra: ''Bana bunu yediren ve emeğim olmadan bahşeden Allah'a hamdolsun'' diyen kişinin geçmiş günahlarını bağışlar. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/42 (4023), Tirmizi, da'avat 5/508 (3458, "hasen garib") ve İbn Mace 2/1093 (3285) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

18744 (1) Ebu Sa'id el-Hudri der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeğini yiyip bitirdikten sonra: ''Bizi yediren, içiren ve müslümanlardan biri kılan Allah'a hamdolsun'' derdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/508 (3457) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (290) rivayet ettiler.

 

 

 

18745 (2)- Ebu Sa'id el-Hudri der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeğini yiyip bitirdikten sonra: ''Bizi yediren, içiren ve müslümanlardan biri kılan Allah'a hamdolsun'' derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

18746 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

4. Ebu Umame

 

18747 (1) Ebu Umame der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), önündeki yemek sofrası kaldırıldığında: ''Pek çok, en güzel, bereketli, yine de karşılık olamayan, hiçbir zaman terk edilemeyecek ve her zaman kendisine muhtaç olunacak hamdler, Rabbimiz olan Allah'a mahsustur'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3849), Tirmizi (3456), Hakim (1/528) ve Darimi (2/95) rivayet ettiler.

 

 

 

18748 (2)- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), önündeki yemek sofrası kaldırıldığında: ''Pek çok, en güzel, bereketli, yine de karşılık olamayan, hiçbir zaman terk edilemeyecek ve her zaman kendisine muhtaç olunacak hamdler, Rabbimiz olan Allah'a mahsustur'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

 

 

18749 (3)- Halid b. Ma'dan der ki: Abdu'l-a'la b. Hilal'in yemek davetinde bulunduk. Yemeği bitirdikten sonra Ebu Umame kalkıp şöyle dedi: "Bu şekilde durmamın amacı, hutbe vermek veya konuşma yapmak değildir. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemeği bitirdikten sonra: ''Pek çok, en güzel, bereketli, yine de karşılık olamayan, hiçbir zaman terk edilemeyecek ve her zaman kendisine muhtaç olunacak hamdler Rabbimiz olan Allah'a mahsustur'' diye dua ettiğini işittim." Ebu Umame bu sözleri de biz ezberleyene kadar tekrar edip durdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18750 (4)- Halid b. Ma'dan der ki: Bir yemeğe davet edildik. Ebu Umame de bizimle birlikteydi. Ebu Umame doyduktan sonra kalkıp şöyle dedi: "Size bir konuşma yapmak için kalkmadım. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeği yiyip doyduktan sonra: ''Pek çok, en güzel, bereketli, yine de karşılık olamayan ve her zaman kendisine muhtaç olunacak hamdler, Rabbimiz olan Allah'a mahsustur'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

 

5. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hizmetçilerinden Biri

 

18751 (1) Abdurrahman b. Cübeyr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sekiz yıl boyunca hizmetinde bulunan birinin bana bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisine yemek konulduğu zaman: ''Bismillah'' diyerek yemeye başlardı. Yemeğini bitirdiği zaman da: ''Allahım! Yedirdin, içirdin, muhtaç bırakmadın. Bize yeteri kadarını ihsan edip hayatta tuttun. Bize verdiklerine karşı sana hamdolsun'' derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, S. el-Kübra'da 4/202 (6898), Ebu'ş-Şeyh, Ahlaku'n-Nebr (220) ve İbnu'sSünni (s. 149, no. 459) rivayet ettiler.

 

 

 

18752 (2)- Abdurrahman b. Cübeyr bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sekiz yıl boyunca hizmetinde bulunan birinin bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisine yemek konulduğu zaman: ''Bismillah'' diyerek yemeye başlardı. Yemeğini bitirdiği zaman da: ''Allahım! Yedirdin, içirdin, muhtaç bırakmadın. Yeteri kadarını ihsan etmede bizleri seçtin. Bize verdiklerine karşı sana hamdolsun'' derdi."

 

[Hasen]

 

 

 

18753 (3)- Abdurrahman b. Cübeyr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sekiz veya dokuz yıl boyunca hizmetinde bulunan birinin bana bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisine yemek konulduğu zaman: ''Bismillah'' diyerek yemeye başlardı. Yemeğini bitirdiği zaman da: ''Allahım! Yedirdin, içirdin, muhtaç bırakmadın. Yeteri kadarını ihsan etmede bizleri seçtin. Bize verdiklerine karşı sana hamdolsun'' derdi."

 

[Sahih]

 

 

6. Süleym Oğullarından Biri

 

18754- Nuaym b. Seleme, ashabdan ve Süleym oğullarından olan bir adamdan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeğini bitirdiken sonra: ''Allahım! Bize yedirip içirdin. Doyurup susuzluğumuzu giderdin. Sana hamdolsun! Nankörlük etmeden, bu nimetlere ve sana her zaman muhtaç olduğumuzu da bilerek sana hamdediyoruz'' derdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (7945) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, senedinde yer alan Abdullah b. Amir el-Eslemi zayıftır."

 

 

SONRAKİ