MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Yemek Sahibine Dua Etmek

 

1. Abdullah b. Busr

 

18755 (1) Abdullah b. Busr bildiriyor: Bir defasında babam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yemek yapıp davet etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu davete icabet edip yemeğinden yedi. Yemeği bitirince de: ''Allahım! Onları bağışla,onlara merhamet et. Rızık olarak onlara ihsan ettiklerini bereketli kıl'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (294) rivayet etti.

 

 

 

18756 (2)- Abdullah b. Busr, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir defasında bizde misafir oldu. Kendisine süt, yiyecek ve içecek getirdik. Getirilen hurmayı da yerken çekirdeklerini iki parmağıyla tutup atıyordu. Sonra ayrılmak üzere beyaz katırına binince kalkıp katın yularından tuttum ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim için Allah'a dua et" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Rızık olarak onlara ihsan ettiklerini bereketli kılı onları bağışla ve onlara merhamet dı diye dua etti.

 

[Sahih]

 

 

 

18757 (3)- Abdullah b. Busr el-Mazini der ki: Babam beni Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeğe davet etmek için gönderdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de buna icabet edip benimle birlikte geldi. Eve yaklaştığımızda acele edip annemle babama haber verdim. Onlar da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i hoş bir şekilde karşıladılar. Girdiğinde altına serdiğimiz kıldan bir yaygı üzerine oturdu. Sonra babam anneme: "Bize yaptığın yemeği getir" dedi. Annem su ve tuzla yoğurduğu unu tabak içinde getirip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önüne koydu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın adını anarak tabağın kenarından yiyin, ortasını bırakın. Zira yemeğin bereketi orta yerindedir'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeğe başlayınca biz de onunla birlikte yedik. Doyduğumuzda da yine yemek artmıştı. Yemek sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onları bağışla,onlara merhamet et. Bereketler ihsan et ve bol rızık ver'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Darimi (2022) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6730) rivayet ettiler.

 

 

 

18758 (4)- Abdullalı b. Busr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babamın yanına gelip misafiri oldu veya babam misafiri olmasını istedi. Babam, yiyecek, sevik ve çorba getirip ikram edince Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} bunlardan yedi. Hurmayı yerken de çekirdeklerini ağzından işaret ile orta parmaklarının üzerine koyup atıyordu. Sonrasında babam ona içecek ikram etti. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} bunu içtikten sonra sağ tarafında bulunana uzattı. Yemeği bitirip de gideceği zaman babam onun bineğinin yularından tuttu ve: "Benim için Allah'a dua et" dedi. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: "Allahım! Rızık olarak onlara ihsan ettiklerini bereketli kılı onları bağışla ve onlara merhamet et" diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim 3/1615 (2042), Tirmizi (3576), Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (292) ve Ebu Davud 4/338 (3729) rivayet ettiler.

 

 

 

18759 (5)- Abdullalı b. Busr der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} babamın yanına gelip misafiri oldu veya babam misafiri olmasını istedi. Babam da ona yiyecek veya sevik ikram etti. Onlardan yedikten sonra babam içecek ikram etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu içtikten sonra sağ tarafında bulunana uzattı. Resulullah hurmayı yerken de çekirdeklerini ağzından işaret ile orta parmaklarının üzerine koyup atıyordu. Yemeği bitirip de gideceği zaman babam: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim için Allah'a dua et" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Rızık olarak onlara ihsan ettiklerini bereketli kılı onları bağışla ve onlara merhamet et'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

 

 

18760 (6)- Abdullah b. Busr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir defasında babamın misafiri oldu. Kendisine yiyecek ve içecek getirdiğimizde onlardan yedi. Sonra getirilen hurmadan yedi ki çekirdeklerini işaret ile orta parmaklarının üzerine koyup atıyordu. Sonrasında içecek ikram edildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu içtikten sonra sağ tarafında bulunana uzattı. Gideceği zaman babam bineğinin yularından tuttu ve: "Bizim için Allah'a dua et" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Rızık olarak onlara ihsan ettiklerini bereketli kılı onları bağışla ve onlara merhamet dı diye dua etti.

 

[Sahih]

 

 

 

18761 (7)- Abdullah b. Busr, babasından bildiriyor: "Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi ziyarete geldi ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes b. Malik

 

18762 (1) Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birilerinin evinde iftarını yaptığı zaman: ''Oruçlular sizde iftar etsin, iyiler sizin yemeğinizden yesinler, melekler de sizlerle beraber olsunlar'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, et'ime 3/367 (3854) ve İbn Mace 1/556 (1747) rivayet ettiler.

 

 

 

18763 (2)- Sabit el-Bunani, Enes veya başkasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sa'd b. Ubade'nin yanına girmek için: ''Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun'' diyerek izin istedi. Sa'd içeriden Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in işitemeyeceği bir şekilde: "Allah'ın selamı ve ralımeti sizin de üzerinize olsun" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde üç defa selam verdi, ancak Sa'd üçünde de aynı şekilde cevap verdi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri döndü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri dönünce Sa'd peşinden gitti ve: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Verdiğin bütün selamları işittim, ancak işitemeyeceğin bir şekilde selamlarına karşılık verdim ki bana çokça selam verip bereket dilemeni istedim" dedi. Sonra evine alıp kuru üzüm ikram etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan yedikten sonra: ''İyiler sizin yemeğinizden yesinler, melekler sizinle birlikte olsunlar ve oruçlular sizde ıf tar etsinler'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3854) ve Diyau'l-Makdisı, Muhtare'de (1783) rivayet ettiler.

26658 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

18764 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birilerinin evinde iftarını yaptığı zaman: ''Oruçlular sizde iftar etsin, iyiler sizin yemeğinizden yesinler, melekler de sizlerle beraber olsunlar'' diye dua ederdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ