MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Yemek Öncesi ve Sonrası Abdest Almak

 

1. İbn Abbas

 

18705 (1) İbn Abbas der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken bir ara helaya gitti. Geldiğinde de yemek getirildi. "Ey Allah'ın Resulü! Abdest almayacak mısın?" diye sorulunca: ''Namaza durmayacağım ki abdest alayım '' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (767, 2077), Müslim (374) ve İbn Hibban (5208) rivayet ettiler.

 

 

 

18706 (2)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) helaya çıktı. Gelince de suya dokunmadan (abdest almadan) yemek yedi."

 

[Sahih]

 

 

 

18707 (3)- İbn Abbas der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) heladan çıktıktan sonra yemek getirildi. "Ey Allah'ın Resulü! Abdest almayacak mısın?" diye sorulunca: ''Namaza duracağım zaman abdest almam emredildi'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (3760), Tirmizi (1847) ve Nesai (1/85) rivayet ettiler.

 

 

 

18708 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hela ihtiyacını giderdikten sonra kemik li et yemeği getirildi. Abdest almadan da bu etten yedi."

 

İbn Cüreyc der ki: Amr ise bunu Said b. el-Huveyris'ten naklen bana rivayet ederken şu ziyadeyi yaptı: "Ey Allah'ın Resulü! Abdest almayacak mısın?" diye sorulunca ... "

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (11111) rivayet etti.

 

 

 

18709 (5)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) helaya gitti. Döndükten sonra yemek getirilince suya dokunmadan (abdest almadan) yemeği yedi."

 

[Sahih]

 

 

 

18710 (6)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) helaya gitti. Döndükten sonra yemek getirilince suya dokunmadan (abdest almadan) yemeği yedi."

 

[Sahih]

 

 

 

18711 (7)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) heladan çıktıktan sonra kendisine yemek getirildi. Yemek öncesi abdest alıp almayacağı sorulunca: ''Namaza duracağım zaman abdesr almam emredildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18712 (8)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) heladan çıktıktan sonra kendisine yemek getirildi. "Abdest alman için sana su getirelim mi?" diye sorulunca: ''Namaza mı duracağım ki abdest alayım'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

18713 (9)- İbn Abbas der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) helaya gitti. Döndükten sonra kendisine yemek getirildi. "Abdest alman için sana su getirelim mi?" diye sorulunca: ''Ne diye abdest alayım? Namaza mı duracağım ki abdest alayım'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2076) rivayet etti.

 

 

2. Cabir

 

18714- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) he la çıkışı yanımıza uğrayınca önümüzde kalkan üzerinde bulunan hurmadan yemeye davet ettik. Davet edince bizimle birlikte hurmadan yedi. Hurma yemeden önce de abdest almadı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Ebu Davud (3762) ve İbn Hibban (1160) rivayet ettiler.

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

18715- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Misvak ağacının (kebas denilen) yemişlerini toplarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza uğradı. Adamın biri ona bu yemişlerden ikram etmek istedi, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet abdestim olsaydı yerdim" buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

4. Muğire b. Şu'be

 

18716- Muğire b. Şu'be bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yedikten sonra namaz için kamet getirildi. Yemekten önce de abdest almıştı. Namaza kalkınca abdest alması için ona su getirdim. Ancak: ''Geriye çekill'' diyerek beni tersledi. Bu şekilde ben terslemesi gücüme gitti. Namaz kıldırdıktan sona bu durumdan Ömer'e yakındım. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Kendisini terslemen Muğire'nin gücüne gitmiş, zira içinde ona karşı bir öfkenin olmasından endişe ediyor" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçimde ona karşı hayırdan başka bir şey yok. Ancak yemekten sonra bana abdest için su getirmişti. Şayet abdest alsaydım insanlar benden sonra abdest almaya başlayacaklardı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 20/419 (1008) rivayet etti. 2200 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ