MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Sirke

 

1. Cabir b. Abdillah

 

18656 (1) Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sirke, ne güzel bir katıktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, eşribe 3/1622 (2052) ve Tirmizi, et'ime 4/245 (1839) rivayet ettiler.

 

 

 

18657 (2)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sirkel ne güzel bir katıktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18658 (3)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sirke, ne güzel bir katıktır. Sirke bulunan bir evde aç kalınmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18659 (4)- Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girince eşlerinden katık olarak bir şeyler istedi. "Yanımızda sirkeden başka bir şey yok'' dediklerinde sirke getirilmesini istedi. Sirke'yi yerken de: ''Sirke, ne güzel bir katıktır.'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18660 (5)- Abdullalı b. Ubeyd b. Umeyr der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir grup Cabir b. Abdullah'ın yanına girdiler. Cabir onlara ekmekle sirke ikram etti ve şöyle dedi: "Yiyin! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Sirke, ne güzel bir katıktır. Müslüman kardeşleri yanına girdiği zaman evinde bulunan yiyeceği değersiz görüp de ikram etmeye çekinmesi, kişinin helakına sebeptir. Aynı şekilde kendilerine ikram edileni değersiz görmeleri kişilerin helakına sebeptir.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (7/279-280) rivayet etti.

22414 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

18661 (6)- Muharib b. Disar der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir grup Cabir b. Abdullah'ın yanına girdiler. Cabir onlara ekmekle sirke ikram etti ve: "Yiyin! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Sirke ne güzel bir katıktır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3317) ve Tirmizi (1839, 1842) rivayet ettiler.

 

 

 

18662 (7)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinden birinin yanına girdi ve: ''Katık olarak bir şeyiniz var mı?'' diye sordu. Eşi: "Yanımızda sirkeden başka bir şey yok" dediğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu getirin'' dedi ve sirkeyi yerken de: ''Sirkel ne güzel bir katıktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18663 (8)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girince eşlerinden katık olarak bir şeyler istedi. "Yanımızda sirkeden başka bir şey yok" dediklerinde sirkenin getirilmesini istedi. Sirkeyi yerken de: ''Sirkel ne güzel bir katıktır! Sirke, ne güzel bir katıktırrı demeye başladı.

 

[Sahih]

 

 

 

18664 (9)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden tutup evine götürdü. Eve vardığında eşine: ''Yiyecek bir şeyler var mı?'' diye sordu. Bir parça ekmek çıkardıklarında: ''Katık olarak bir şeyler var mı?'' diye sordu. Eşi: "Sirkeden başka bir şey yok" deyince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu getir, zira sirke en güzel katıklardandır'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bu sözü işittiğimden beri ben de sirkeyi severim."

 

[Sahih]

 

Talha der ki: "Ben de bu rivayeti Cabir'den işittiğimden beri sirkeyi sever oldum."

 

 

SONRAKİ