MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Sütle Hurmayı Birlikte Yemek

 

1. Ashabdan Biri

 

18665- İsmail b. Ebi Halid, babasından bildiriyor: Hurmayı sütle yiyen bir adamın yanına girdiğimde bana: "Yaklaş ve sen de ye! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu ikisini iki temiz yiyecek olarak isimlendirdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5/41) zikretmiş ve: "Ebu Halid dışında ravileri Sahih'in ravileridir. Ebu Halid de güvenilir biridir" demiştir.

 

 

2. İbn Abbas

 

18666 (1) İbn Abbas der ki: Halid b. el-Velid ile birlikte Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Meymune binti'l-Haris'in yanına girdik. Meymune: "Ümmü Ufeyk'in bize hediye olarak gönderdiği yemekten ikram edeyim mi?" dedi ve kızartılmış iki keler getirdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları görünce tükürmeye başladı. Halid: "Ondan tiksinmiş gibisin" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' karşılığını verdi. Meymune: "Bize hediye olarak getirdiği sütten içer misiniz?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tabiki'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağ tarafında ben, sol tarafında da Halid oturuyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kapta getirilen sütten içtikten sonra bana: "İçme sırası sende, ama sıranı Halidie vermek istersen verebilirsin'' buyurdu. Ben: "Senin kaptan içme iznini kimseye bırakmam" dedim. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kişi, Allah kendisine yiyecek ihsan ettiği zaman: ''Allahım! Bu yiyeceği bizlere bereketli kıl ve daha hayırlısını bize yedir'' diye dua etsin. Kendisine süt ihsan ettiği zaman da: ''Allahım! Bunu bize bereketli kıl ve daha da arttır'' desin. Süt gibi yiyecek ile içeceğin yerini tutan başka bir şey bilmiyorum. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Daha kısa bir metinle Ebu Davud (3/393) ve Tirmizi (4/247) rivayet ettiler. 18463 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

18667 (2)- İbn Abbas der ki: "Meymune'nin kızkardeşi, Meymune'ye iki keler hediye ettİ..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

18474 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ