MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kabağı Sevmesi

 

1. Enes b. Malik

 

18639 (1) Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çiçekler içinde en çok kına çiçeğini, yemekler içinde en çok kabak yemeğini severdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1615 (2041) ve Ebu Davud 3/2350 (3782) rivayet ettiler.

 

 

 

18640 (2)- Enes b. Malik der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içinde kabak yemeği olan bir tabak getirdim, zira kabağı çok severdi. Bunun üzerine parmağıyla yemeğin içindeki kabakları arayıp yemeye başladı."

 

[Hasen]

 

 

 

18641 (3)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak yemeğini severdi."

 

[Sahih]

 

 

 

18642 (4)- Enes der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak yemeğini severdi. Bundan dolayı içinde kabak bulunan sulu bir yemek getirildiği zaman kabaklar onun tarafına konulurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

18643 (5)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak yemeğini severdi. Bir defasında kabak yemeği getirilince kabağı sevdiğini bildiğim için önüme gelen kabakları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önüne koymaya başladım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Darimi (2051), Tirmizi Şemail de (160) ve Nesai es-Sünenu.l-kübra.da (6630) rivayet ettiler.

 

 

 

18644 (6)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak yemeğini çok severdi. Bir defasında içinde kabak olan sulu bir yemek getirilince işaret parmağı ile orta parmağını yemeğin içinde batırıp kabakları aradığını gördüm. Kabakları ararken bu iki parmağını önce açıyor sonra kapatıyordu."

 

[Hasen]

 

 

 

18645 (7)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in içinde kabak bulunan sulu bir yemeği yediğini gördüm. Tabağın içindeki kabakları arayıp buluyor ve öyle yiyordu."

 

[Sahih]

 

 

 

18646 (8)- Enes b. Malik der ki: "Adamın biri Nebii (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i yemeğe davet edince ben de onunla birlikte gittim. İçinde kabak bulunan sulu bir yemek getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kabakları yediğini ve çok beğendiğini gördüm. Bunu gördüğümde önüme gelen kabakları yememeye ve önüne koymaya başladım. O günden beri de kabağı çok severim."

 

[Sahih]

 

Süleyman der ki: Bu hadisi Süleyman et- TeYilu'ye zikrettiğimde: "Kabak mevsiminde ne zaman Enes b. Malik'in yanına gelsek sofrasında mutlaka kabak yemeği de bulmduk" dedi.

 

 

 

18647 (9)- Enes bildiriyor: "Medine'de terzinin biri Nebiimizi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeğe davet etti. Gittiğimizde yemekte arpa ekmeği, bayat et ve kabak olduğunu gördük. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kabağı çok beğendiğini gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in beğendiğini gördüğümden beri ben de kabak yemeğini sever oldum."

 

[Sahih]

 

 

 

18648 (10)- Enes der ki: "Ümmü Süleym benimle birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir ölçek hurma gönderdi. Ancak Nebiimizi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evde bulamadım. Zira azatlılarından biri edi kabak yemeği yapmış ve onu davet etmişti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni de çağırdı ve yanında oturttu. Yemekte kabağı çok sevdiğini görünce önüme gelen kabakları onun önüne koymaya başladım. Yemeği bitirip evine dönünce getirdiğim hurmayı önüne koydum. O da hurmayı bitene kadar bir yandan yemeye bir yandan da dağıtmaya başladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18649 (11)- Enes b. Malik der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak yemeğini çok severdi. Bir defasında kendisine kabak yemeği getirildi veya kabak yemeğine davet edildi. Kabağı sevdiğini bildiğim için de yemeğin içindeki kabakları arayıp önüne koymaya başladım"

 

[Sahih]

 

 

 

18650 (12)-Z Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak yemeğini çok severdi. Bir defasında kabak yemeği yerken yemeğin içindeki kabakları arayıp önüne koymaya başladım"

 

[Sahih]

 

 

 

18651 (13)- Enes der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabak yemeğini çok severdi. Bir defasında kabak yemeği yediğini görünce önüme gelen kabakları onun önüne koymaya başladım"

 

[Sahih]

 

 

 

18652 (14)- İshak b. Abdillah, amcası Enes'ten bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kabak yemeği yerken yemek içinde kabakları parmağıyla aradığını gördüm. O günden beri ben de kabak yemeğini sever oldum."

 

[Sahih]

 

 

 

18653 (15)- Enes der ki: "Ümmü Süleym benimle birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir ölçek hurma gönderdi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i evde bulamadım. Zira azatlılarından biri etli kabak yemeği yapmış ve onu davet etmişti. Yanına gittiğimde yemek yiyordu. Yemeğe beni de çağırdı. Yemekte kabağı çok sevdiğini görünce önüme gelen kabakları onun önüne koymaya başladım. Yemeği bitirip evine dönünce getirdiğim hurmayı önüne koydum. O da hurmayı bitene kadar bir yandan yemeye bir yandan da dağıtmaya başladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3303) rivayet etti.

 

 

2. Cabir el-Ahmesı

 

18654 (1) Hakim b. Cabir, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde kabak gördüm. "Bu ne?" diye sorduğumda: ''Bununla yemeğimizin miktarını arttırıyoruz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, et'ime 2/1098 (3304) ve Taberani 2/258 (2080) rivayet ettiler.

 

 

 

18655 (2)- Hakim b. Cabir, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde kabak gördüm. "Ey Allah'ın Resulü! Bu ne?" diye sorduğumda: ''Kabaki bununla yemeğimizin miktarını arttırıyoruz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ