MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Sevdiği Etler

 

1. Abdullah b. Cafer

 

18628 (1) Muhammed b. Abdirrahman el-Hicaz! bildiriyor: Deve kesilmesi üzerine Abdullah b. eMer'in, İbnu'z-Zübeyr'e şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e et getirilince: ''En güzel et, sırt etidir'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, Şemtlil'de (1/266, 267) rivayet etti.

 

 

 

18629 (2)- Abdullah b. Cafer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i en son gördüğümde bir elinde hurma diğer elinde de acur vardı ve bir ondan bir diğerinden yiyordu. Yine: ''Koyunun en güzel yeri, sırt etidir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

18630 (3)- Mes'udi bildiriyor: Hicaz'dan yanımıza gelen yaşlı biri bize şunu anlattı: Müzdelife'deyken Abdullah b. ez-Zübeyr ile Abdullah b. Cafer'e denk geldim. İbnu'z-Zübeyr, Abdullah b. Cafer'e et kesiyordu. Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''En güzel et, sırt etidir'' buyurduğunu işittim" dedi."

 

[Hasen]

 

 

 

18631 (4)- Abdullah b. Cafer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e et getirilince bazıları ondan kesip yemesi için önüne koymaya başladılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En güzel et, sırt etidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Mes'ud

 

18632 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kemik li etler içinde en çok koyunun ön kol etlerini severdi. Koyunun ön kol etiyle de zehirlendiğini düşünürdü. Biz de Yahudilerin onu zehirlediğini düşünürdük,"

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3780-1), Tirmizi Şemail'de (168) ve Nesai.es-Sünenu.l-kübra.da (6620) rivayet ettiler.

13140 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

18633 (2)- Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kemikli etler içinde en çok koyunun ön kol etlerini severdi. Koyunun ön kol etiyle de zehirlenmiştİ. Biz Yahudilerin onu zehirlediğini düşünürdük."

 

[Hasen]

 

 

3. Ebu Ubeyd

 

18634- Şehr b. Havşeb bildiriyor: Ebu Ubeyd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tencere et pişirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana ön kollardan birini ver'' buyurunca Ebu Ubeyd kollardan birini verdi. Bir süre sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Bana ön kollardan birini daha ver'' buyurunca Ebu Ubeyd kollardan birini daha verdi. Bir süre sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana ön kollardan birini daha ver'' buyurunca Ebu Ubeyd: "Ey Allah'ın Resulü! Koyunun kaç tane kolu var ki?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki şayet sussaydın istedikçe ön kol verecektin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, Şemailde (88), Darimi 1/35 (44) ve Taberani, M. el-Kebir'de (1/304) rivayet ettiler.

Heysemi (8/311) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Şehr b. Havşeb dışında ravileri Sahih'in ravileridir. Şehr'i de çok kişi güvenilir bulmuştur."

 

 

4. Ebu Ran'

 

18635- Ebu Rafi' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir koyun kızartılıp getirildi. Bana: ''Ey Eba Raft! Bana ön kollardan birini ver'' buyurunca kollardan birini verdim. Bir süre sonra bir daha: ''Ey Ebu Raft! Bana ön kollardan birini daha ver'' buyurunca kollardan birini daha verdim. Bir süre sonra bir daha: ''Ey Ebu Rafi' Bana ön kollardan birini daha ver'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Koyunun ikiden başka kolu var mı ki?" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet sussaydın istedikçe ön kol verecektin'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok, koyunun ön kol etlerini severdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (970) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

18636 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir koyun pişirildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana ön kollardan birini ver'' buyurunca kollardan birini verdim. Bir süre sonra bir daha: ''Bana ön kollardan birini daha ver'' buyurunca kollardan birini daha verdim. Bir süre sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Bana ön kollardan birini daha ver'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Koyunun sadece iki kolu var" dedim. Bunun üzerine: ''Şayet baksaydın başkasını da bulacaktın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Darimi 1/33 (44) ve İbn Hibban (6484) rivayet ettiler. Heysemi (8/311) hasen olduğunu söylemiştir.

 

 

 

18637 (2)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koyunun ön kol etlerini severdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1837), İbn Mace (3307) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6606) rivayet ettiler.

26091 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

6. Cabir b. Abdillah

 

18638- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e çömlekte yemek yapıldı. Getirilip önüne konulunca içine baktı ve: ''İçinde et var sandım'' buyurdu. Bunu akrabalarımıza zikrettiğimde ona bir koyun kestiler.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (4/110) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ