MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Zorda Olanın Ölü (Leş) Eti Yemesine Ruhsat

 

1. Cabir b. Semure

 

18620 (1) Cabir b. Semure bildiriyor: "Hane'de muhtaç durumda olan bir aile vardı. Kendi develeri veya başkalarının bir devesi ölünce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu deveyi yemelerine ruhsat verdi. Bu devenin etiyle de o kişi veya yılı çıkardılar."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, et'ime 3/358 (3816) ve Beyhaki (9/356) rivayet ettiler.

 

 

 

18621 (2)- Ci'ibir b. Semure bildiriyor: "Hane'de muhtaç durumda olan bir aile vardı. Kendi develeri veya başkalarının bir devesi ölünce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu deveyi yemelerine ruhsat verdi. Bu devenin etiyle de o kişi veya yılı çıkardılar."

 

[Hasen]

 

 

 

18622 (3)-Z Ci'ibir b. Semure der ki: Adamın birinin katın ölünce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip etinin hükmünü sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Yanında ona ihtiyaç bırakmayacak (yiyecek) başka bir şey yok mu?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman etinden yiyebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/125) rivayet etti.

 

 

 

18623 (4)- Cabir b. Semure bildiriyor: Adamın biri ailesi ve çocuklarıyla Harre'de yaşıyordu. Adamın biri ona: "Devemi kaybettim, eğer bulursan yanında tut" dedi. Adam deveyi buldu, ancak yanındayken hasta oldu. Karısı: "Onu kes" dedi, ancak adam kabul etmedi. Deve ölünce karısı: "Onu parçala da etinden ve yağından yiyelim" dedi. Adam: "Önce bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorayım" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Yanında ona ihtiyaç bırakmayacak başka bir şey yok mu?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "0 zaman etinden yiyebilirsin'' buyurdu. Daha sonra devenin sahibi geldi. Olanları öğrenince: "Niye onu kesmedin?" diye sordu. Adam: "Senden utandım" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18624 (5)-Z Cabir b. Semure bildiriyor: Adamın biri babası ve ailesiyle Harre'de yaşıyordu. Adamın biri ona: "Devemi kaybettim, eğer bulursan yanında tut" dedi. Adam deveyi buldu, ancak sahibi gelmeden yanındayken hasta oldu. Karısı: "Onu kes de yiyelim" dedi, ancak adam kabul etmedi. Deve ölünce karısı: "Onu parçala da etinden ve yağından yiyelim" dedi. Adam: "Önce bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorayım" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Yanında ona ihtiyaç bırakmayacak başka bir şey yok mu?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "0 zaman etinden yiyebilirsin" buyurdu. Daha sonra devenin sahibi geldi. Olanları öğrenince: "Niye onu kesmedin?" diye sordu. Adam: "Senden utandım" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

18625 (6)- Cabir b. Semure der ki: Adamın birinin katın (veya devesi) ölünce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip etinin hükmünü sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: "Yanında ona ihtiyaç bırakmayacak başka bir şey yok mu?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "0 zaman etinden yiyebilirsin" buyurdu." Abdullah b, Ahmed der ki: "Doğrusu katır değil, devedir."

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Vakıd el-Leysi

 

18626 (1) Ebu Vakıd el-Leysi der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Açlığa çokça maruz kaldığımız bir bölgede yaşıyoruz. Ölü etleri bize ne durumda helal olur?" diye sorduğumda: ''İçecek veya sebze dahi olsa yiyecek bulmakta zorlanıyorsanız yiyebilirsiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2002) rivayet etti. Heysemi (8074) der ki: "Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

18627 (2)- Ebu Vakıd el-Leys! der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Açlığa çokça maruz kaldığımız bir bölgede yaşıyoruz. Ölü etleri bize ne durumda helal olur?" diye sorduğumuzda: ''İçecek veya yiyecek bulmakta zorlanıyorsanız yiyebilirsiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ