MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Ehli Kitab'dan Olanların Yemeği

 

1. Hulb et-Tai

 

18551 (1) Kabisa b. Hulb, babasından bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "(Hıristiyanken yediğim) bazı yemeklerden şüpheye düştüğüm için uzak duruyorum" deyince, Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı yemekleri yemekten dolayı Hıristiyanlara benzeyeceğine dair içinde herhangi bir endişe olmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, et'ime 3/350 (3784), Tirmizi, siyer 4/133 (1565, "hasen"), İbn Mace 2/944 (2830), İbn Ebi Şeybe, cihad (7/588) ve Beyhaki (7/279) rivayet ettiler.

 

 

 

18552 (2)- Kabısa b. Hulb, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Hıristiyanların yemeklerini yeme konusunu sorduğumda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı yemekleri yemekten dolayı Hıristiyanlara benzeyeceğine dair içinde herhangi bir endişe olmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18553 (3)-Z Kabısa b. Hulb'un, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhangi bir yemekten dolayı sakın kalbine bir şüphe düşmesini aksi takdirde bu konuda şüphelenen ve aşırı giden Hıristiyanlara benzemiş olursun'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

18554 (4)-Z Kabısa b. Hulb, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Hıristiyanların yemeklerini yeme konusunu sorduğumda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhangi bir yemekten dolayı sakın kalbine bir şüphe düşmesini aksi takdirde bu konuda şüphelenen ve aşırı giden Hıristiyanlara benzemiş olursun '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

18555 (1) İbn Abbas der ki: Bir savaş sırasında Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir parça peynir getirildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu peynir nerede yapıldı?'' diye sorunca: "İranlıların yaptığı bir peynirdir ve içine ölü etinden koymuş olmalarından endişe ediyoruz" dediler. Allah Resulü: ''0 zaman onu bıçakla kesin ve Allah'ın adını anarak (Besmele çekerek) yiyin'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Şerik başka bir defasında rivayet ederken: "Bunun üzerine müslümanlar o peyniri sopalarla dövmeye başladılar" eklemesini yapmıştır.

 

 

 

18556 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e peynir getirilince ashabı bu peynire sopayla vurmaya başladılar. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Onu bıçakla kesin ve Allah'ın adını anarak yiyin'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/42, 43) zikretmiş ve Bezzar ile Taberanl'yi kaynak göstermiştir.

 

 

SONRAKİ