MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Eti Haram Olan Hayvanlar

 

1. İbn Abbas

 

18557 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanlar ile pençeleriyle kapıp avlanan kuşların etini yas akladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Meymun kanalıyla Darİmı (1982), Müslim (5034-7) ve Ebu Davud (3803) rivayet ettiler.

 

 

 

18558 (2)- Meymun b. Mihran bildiriyor: "İbn Abbas azı dişi olan yırtıcı hayvanlar ile pençeleriyle kapıp avlanan kuşların etini yasakladı."

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: "Hakem bunu rivayet ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırırdı. Ancak ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırarak rivayet etmeyi hoş görmüyorum. Gaylan ile Haccac da bunu bana Meymun b. Mihran kanalıyla İbn Abbas'tan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırınadan rivayet ettiler." [Sahih]

 

 

 

18559 (3)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanlar ile pençeleriyle kapıp avlanan kuşların etini yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi, Müsned'de (2745) rivayet etti.

 

 

 

18560 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanların etini yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (7/301) rivayet etti.

 

 

 

18561 (5)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanlar ile pençeleriyle kapıp avlanan kuşların etini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18562 (6)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanlar ile pençeleriyle kapıp avlanan kuşların etinin yenmesini yasakladı."

 

[Zayıf]

 

 

 

18563 (7)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hayber savaşı sırasında pençeleriyle kapıp avlanan kuşlar ile azı dişi olan yırtıcı hayvanların etirıi yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (3805), İbn Mace (3234) ve Nesai (7/206) rivayet ettiler.

 

 

 

18564 (8)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanlar ile pençeleriyle kapıp avlanan kuşların etini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

18565 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): '' Azı dişi olan yırtıcı her hayvanın eti haramdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/109, 110), Malik, Muvatta'da (s. 496) ve ŞafiI, el-Ümm'de (2/219) rivayet ettiler.

 

 

 

18566 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Hayber savaşı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanların, hedef yapılarak öldürülen hayvanın ve ehli eşeklerin etini yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/74 (1477, "hasen") ve İbn Ebi Şeybe, sayd (5/399) rivayet ettiler. Hakim (2/40) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

18567 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azı dişi olan yırtıcı hayvanların etini yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

18568 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kedi de (eti haram olan) yırtıcı bir hayvandır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6090) rivayet etti. Heysemi (6113) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerinden İsa b. el-Müseyyeb'i Ebu Hatim güvenilir kabul ederken, başkaları ise zayıf addetmiştir."

 

 

 

18569 (5)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bir ailenin evine devamlı uğrar, ama onlardan bir önceki eve uğramazdı. Bu durum onların gücüne gidince bir defasında: "Ey Allah'ın Resulü! SübhanalIah! Filanın evine gelirken bizim eve hiç gelmiyorsun" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü evinizde köpek var'' karşılığını verdi. Onlar: "Ama onlarda da kedi var" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ama kedi (köpek gibi şeytan değil) vahşi (artığı temiz olan) hayvanlardandır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

16898 (4)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

18570 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Çalıntı olan bir koyunun satış bedelini de etini de yemek haramdır'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

18571- Cabir b. Abdullah der ki: Hayber savaşı sırasında müslümanlar açlığa maruz kaldı. Bunun üzerine ehli eşekleri kesip kazanları onların etiyle doldurdular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca emretti; bu kazanları döktük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bundan daha helal ve daha güzelolan bir rızık ihsan edecektir'' buyurdu. O günü kaynayan kazanları içindekilerle birlikte döktük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine o günü ehli eşeklerin, katırların, azı dişi olan yırtıcı hayvanların, pençeleriyle kapıp avlanan kuşların, yırtıcı hayvandan kapılmış ve boğazlanmadan ölen avın etini, yağmadan elde edilen hayvanın etini yemeyi haram kıldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1478) rivayet etti.

Heysemi (8053) der ki: "Ben derim ki: Hadisi Tirmizi kısa metinle rivayet etmiştir. Hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani ve Bezzar kısa bir şekilde rivayet etmiştir. Taberanl'nin şeyhi Ömer b. Hafs es-Sedüsİ güvenilir olup, onun dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ