MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 7- Sarımsak, Soğan ve Pırasa Yemek

 

Ümmü Eyyub

 

18541- Ubeydullalı b. Ebi Yezid, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i evlerinde ağırlayan Ümmü Eyyub'un yanında misafir olduğumda bana şunu anlattı: "Bir defasında içinde (soğan, sarımsak, pırasa denilen) şu sebzelerin bulunduğu bir yemek yapıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ikram ettik. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan yemeyi istemedi ve ashabına: '' (Bu konularda) sizler gibi değilim. Zira yanıma gelen meleği kokusuyla rahatsız etmek istemem'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2060), İbn Mace (3364), Tirmizi (1810) ve İbn Huzeyme (1671) rivayet ettiler.

 

 

2. Cabir b. Semure

 

18542 (1)-z Cabir b. Semure bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yemek getirildiği zaman ondan yer ve artanını Ebu Eyyub'e gönderirdi. Ebu Eyyub de bunu yerken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemekteki parmak izlerine bakar ve kendisi de oradan yerdi. Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tabak yemek getirildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yemekten sarımsak kokusu geldiğini görünce ondan yemedi ve Ebu Eyyub'e gönderdi. Ebu Eyyub de yemekte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmak izlerini göremeyince geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Yemekte parmak izlerini göremedim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemekten sarımsak kokusu aldım'' karşılığını verdi. Ebu Eyyub:

"Kendin yemeyeceğin bir şeyi neden bana gönderiyorsun?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü benim yanıma melek geliyor" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (589), İbn Hibban (2094) ve Hakim (3/460) rivayet ettiler.

 

 

 

18543 (2)- Cabir b. Semure bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yemek getirildiği zaman ondan yer ve artanını Ebu Eyyub'e gönderirdi. Ebu Eyyub de bunu yerken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemekteki parmak izlerine bakar ve kendisi de oradan yerdi. Bir gün Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tabak yemek getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yemekten sarımsak kokusu geldiğini görünce ondan yemedi ve Ebu Eyyub'e gönderdi. Ebu Eyyub de yemekte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmak izlerini göremeyince o da yemedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Yemekte parmak izlerini göremedim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemekten sarımsak kokusu aldım'' karşılığını verdi. Ebu Eyyub: "Kendin yemeyeceğin bir şeyi bana mı gönderiyorsun?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü benim yanıma melek geliyor '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5406-7) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6596) rivayet ettiler.

 

 

 

18544 (3)-Z Ali b. el-Medını der ki: Süfyan b. Uyeyne bana: "Yanında şu hadisten daha iyi ve isnadı yönünden daha sağlam olan bir hadis var mı?" deyince: "Hangi hadis?" diye sordum. Süfyan: "Ubeydullah b. Ebi Yezid'in, babasından, onun da Ümmü Eyyub'dan bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Eyyub'un yanında misafir olmuştu ... " Sonrasında Süfyan sarımsak ile ilgili hadisi aktardı. Bitirdikten sonra ona: "Evet, var. Şu'be'nin, Simak b. Harb'tan, onun da Cabir b. Semure'den bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Eyyub'un yanında misafir olmuştur ... " dediğimde sustu.

 

[Sahih]

 

 

 

18545 (4)- Cabir b. Semure bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yemek getirildiği zaman ondan yer ve artanını Ebu Eyyub'e gönderirdi. Ebu Eyyub de bunu yerken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemekteki parmak izlerine bakar ve kendisi de oradan yerdi. Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yemek getirildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yemekten sarımsak kokusu geldiğini görünce ondan yemedi ve Ebu Eyyub'e gönderdi. Ebu Eyyub de yemekte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmak izlerini göremeyince Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Yemekte parmak izlerini göremedim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemekten sarımsak kokusu aldım'' karşılığını verdi. Ebu Eyyub: "Kendin yemeyeceğin bir şeyi bana mı gönderiyorsun?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü benim yanıma melek geliyor'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18546 (5)-Z Cabir b. Semure bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yediği zaman artanını Ebu Eyyub'e gönderirdi. Bir defasında içinde sarımsak olduğu için hiç dokunmadığı bir yemeği ona gönderince Ebu Eyyub geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Sarımsak haram mı ki?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Değil, ancak kokusundan dolayı yemeyi istemedim'' karşılığını verince, Ebu Eyyub: "Senin sevmediğin bir şeyi ben de sevmem" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18547 (6)-Z Cabir b. Semure bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yemek hediye edildiği zaman ondan yer ve artanını Ebu Eyyub'e gönderirdi. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içinde sarımsak olan bir yemek hediye edildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan yemeden Ebu Eyyub'e gönderdi. Ebu Eyyub da yemekte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmak izlerini göremeyince yemeği de alıp Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve neden yemediğini sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kokusundan dolayı ondan yemedim'' buyurunca, Ebu Eyyub: "Senin sevmediğin bir şeyi ben de sevmem" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, eş ribe 3/1623 (2053) ve Tirmizi, et'ime 4/261 (1807) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Aişe

 

18548- Ebu Ziyad Hiyar b. Seleme bildiriyor: Aişe'ye soğan yeme konusunu sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yediği son yemek, içinde soğan bulunan bir yemekti" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, et'ime 3/361 (3829) rivayet etti.

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

18549- Ebu Said der ki: Hayber fethi dönüşü o bitkiden (sarımsaktan) yemeye başladık. Açlığa maruz kaldığımız için de çok yedik. Dönüp de Mescid'e gittiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun kokusunu aldı ve: ''Bu pis bitkiden yiyenler Mescid'e yaklaşmasın'' buyurdu. İnsanlar bunu duyunca: "Haram kılındı! Haram kılındı!" demeye başladılar. Bu dedikleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kulağına gidince de: ''Ey insanlar! Allah'ın helal kıldığı bir şeyi haram kılacak değilim. Ancak kokusundan hoşlanmadığım bir bitkidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1193) rivayet etti.

3741 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

18550- Cabir b. Abdullah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pırasa ve soğan yememizi yasakladı."

 

[Hasen]

 

Rabi' der ki: Bu konuyu Atil'ya sorduğumda: "Cabir b. Abdullah'ın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunların yenmesini yasakladı" dedi.

 

 

SONRAKİ