MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

37- Son inen Sure ve Ayetler

 

1. Bera b. Azib

 

21240- Beri der ki: "Son inen süre, Berie (Tevbe) Süresinin tamamıdır. Son inen ayet ise Nisa Süresindeki: "Senden fetva istiyorlar. De ki .. ,'[Nisa 176] ayetidir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tefsir 8/316 (4654), Müslim, faraid 3/1236 (1618) ve Ebu Davud, faraid 2/120 (2888) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Aişe

 

21241- Cübeyr b. Nufeyr der ki: Hz. Aişe'nin yanına girdiğimde: "Maide Suresini okuyor musun?" diye sordu. Ben: "Evet" cevabını verince ise şöyle dedi: "Bu süre, son nazil olan süredir. Bunda gördüğünüz helali helal, haramı da haram kabul ediniz." Hz. Aişe'ye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakını sorduğumda: "Kur'an'dı" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11138) rivayet etti.

25764 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

3. Ubey b. Ka'b

 

21242 (1)-z Ubey b. Ka'b'ın bildirdiğine göre Hz. Ebu Bekr'in hilafet i döneminde Kur'an'ı mushaflarda topladılar. Ubey, Kur'an'ı okuyup yazdırıyor, bazı adamlar da yazıyorlardı. "Bir sure indirildi mi, ''Sizi bir kimse görüyor mu?" diye birbirlerine göz ederler, sonra da sıvışıp giderler. Anlamayan bir toplum olmalarından dolayı, Allah onların kalplerini çevirmiştir"[Tevbe 127] ayetine ulaştıkları zaman katipler bu ayetin Kur'an'ın son ayeti olduğunu zannettiler. Bunun üzerine Ubey b. Ka'b onlara şöyle dedi: "Bu ayetten sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana iki ayet daha okuttu. Bunlar da: "Andolsun, size kendi içinizden öyle bir Nebi gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir. Eğer yüz çeviriderse de ki: "Bana Allah yeter. O'ndan başka hiçbir ilah yoktur. Ben ancak O'na tevekkül ettim. O, yüce Arş'ın sahibidir"[Tevbe 128-129] ayetleridir. Kur'an'ın son inen ayetleri bunlardır. Bu şekilde Kur'an nasıl kendisinden başka hiç bir ilah olmayan Allah ile başladıysa, aynı şekilde son bulmuştur. "Senden önce gönderdiğimiz bütün Nebilere, ''Şüphesiz, benden başka hiçbir ilah yoktur. Öyleyse bana ibadet edin'' diye vahyetmişizdir"[Enbiya 25] ayeti de bu anlamdadır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 9/10-11 (4986) ve Tirmizi5/287 (3103) rivayet ettiler. 21131 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

21243 (2)-Z Ubey b. Ka'b der ki: "Nazilolan son ayet: ''Andolsun, size kendi içinizden öyle bir Nebi gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir''[Tevbe 128-129] ayetidir."

 

 

4. Ömer b. el-Hattab

 

21244 (1) Ömer b. el-Hattab der ki: "Kur'an'ın son inen ayeti, faizle ilgili ayettir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu ayeti tefsir etmeden vefat etmiştir. Bu sebeple faizi ve faiz şüphesi bulunan muameleyi de bırakınız."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/21) rivayet etti.

 

 

 

21245 (2)- Ömer b. el-Hattab der ki: "Kur'an'ın son inen ayeti, faizle ilgili ayettir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu ayeti tefsir etmeden vefat etmiştir. Bu sebeple faizi ve faiz şüphesi bulunan muameleyi de bırakınız."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ