MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

38- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kur'an'ı Cibril'e Arz Etmesi

 

1. İbn Abbas

 

21246- Ebu Zabyan der ki: İbn Abbas: "İki kıraattan hangisini ilk kıraat olarak sayarsınız?" diye sorunca, oradakiler: "Abdullah'ın kıraatını" dediler. Bunun üzerine İbn Abbas: "Hayır, onun kıraatı ikinci kıraattır. Zira Kur'an, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e her yıl bir defa arz olunurdu. Ancak vefat ettiği yıl iki defa arz olundu. Abdullah buna şahit oldu ve ondan neshedileni ve değiştirileni öğrendi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7994) rivayet etti.

4878 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

21247- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Kur'an, her yıl bir defa arz olunurdu. Ancak vefat ettiği yıl iki defa arz olundu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/628), Müslim 4/1904 (2450) ve İbn Mace 11518 (1621) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Fatıma

 

21248- Hz. Aişe anlatıyor: Hz. Fatıma, tıpkı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yürümesi gibi yürüyerek geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Merhaba kızım'' deyip sağına veya soluna oturttu. Sonra ona gizlice bir şey söyleyince Fatıma ağladı. Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seni sözüyle kızdırdığı için mi ağlıyorsun?" dedim. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona yine gizlice bir şey söyleyince, bu sefer Hz. Fatıma güldü. Ben: "Bu güne kadar sevincin üzüntüye bu kadar yakın olduğunu görmedim" deyip bunun sebebini Fatıma'ya sordum; ama: "Resulullah'ın sırrını açıklamam" cevabını verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edince, aynı şeyi Fatıma'ya sordum, şöyle cevap verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana gizlice: ''Cibril her yıl Kur'an'ı bana bir defa arz ederdi. Bu yıl ise iki defa arz etti. Gördüğüm kadarıyla ecelim geldi. Benim ev halkımdan bana iltihak edecek ilk kişi sensin. Ben senin için ne güzel selefim'' buyurdu. Bu sebeple ağladım. Sonra: "Bu Ümmetin -veya mümin kadınların- efendisi olmak istemez misin?'' buyurunca ise güldüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-Müfred (947, 971), Nesai, fadailu's-sahabe (264), Ebu Davud, edeb 4/355 (5217), Tirmizi, menakib 5/700 (3872) ve İbn Mace, cenaiz 1/518 (1621) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ