MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Değişik Kıraatler ve Kıraatte Gösteriş Yapmak; Kur'an'ın, Yedi Harf üzere Nazil Olması

 

1. Hz. Ali

 

21144-z Abdullah b. Mes'ud der ki: Kur'an'da bir sure hakkında tartıştık ve kimimiz otuz beş ayettir, derken kimimiz otuz altı ayet olduğunu söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittiğimizde Hz. Ali'nin onunla gizlice konuştuğunu gördük. "Kur'an'ın kıraatında ihtilaf ettik" dediğimizde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü kızardı. Hz. Ali: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) size öğretildiği gibi okumanızı emrediyor" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Mes'ud

 

21145 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: Bir adamın, bir ayeti, Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duyduğumdan farklı bir şekilde okuduğunu duyunca, adamı alıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün rengi değişti -veya Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in memnuniyetsizliğini yüzünden anladım- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İkiniz de güzel okuyorsunuz. Sizden öncekiler bu konuda ihtilafa düşünce helak oldular. '' Şube der ki: Mis'ar, Nezzal b. Sebre'den, o Abdullah b. Mes'ud'dan, o da Allah'ın Resulü'nün: "(Bu konuda) ihtilafa düşmeyiniz" buyurduğunu nakletti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/51-52, 6/87-88) rivayet etti.

 

 

 

21146 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Bir adamın, bir ayeti, Allah'ın Resulü'nden duyduğumdan farklı bir şekilde okuduğunu duyunca, elinden tutup Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İkiniz de güzel okuyorsunuz. Bu konuda ihtilafa düşmeyiniz. Sizden öncekiler bu konuda ihtilafa düşünce helak oldular" buyurdu. Şu'be der ki: "Zannı galibime göre bu son cümleyi Abdulmelik b. Meysere nakletti. Eğer ondan duymadıysam, Mis'ar b. Kidam'dan duydum. "

 

[Sahih]

 

 

 

21147 (3)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Bir adamın, bir ayeti, Allah'ın Resulü'nden duyduğumdan farklı bir şekilde okuduğunu duyunca, elinden tutup Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İkiniz de güzel okuyorsunuz'' buyurup, o kadar kızdı ki bu, yüzünden belli oldu. Şu'be der ki: Zannı galibime göre hadiste ''Bu konuda ihtilafa düşmeyiniz. Sizden öncekiler bu konuda ihtilafa düşünce helak oldular'' sözü de vardır.

 

[Sahih]

 

 

 

21148 (4)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Bir adamın, bir ayeti, Allah'ın Resulü'nden duyduğumdan farklı bir şekilde okuduğunu duyunca, adamı alıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim. Resulullah 'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) memnuniyetsizliğini yüzünden anladım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İkiniz de güzel okuyorsunuz. Bu konuda ihtilafa düşmeyiniz. Sizden öncekiler bu konuda ihtilafa düşünce helak oldular'' buyurdu. Şu'be der ki: "Zannı galibime göre bu son cümleyi Mis'ar nakletti. "

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ