MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zamanında Kur'an'ın Kürek Kemiklerine Yazılması

 

1. Zeyd b. Sabit

 

21118 (1) Zeyd b. Sabit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e katiplik yaparken bana: "Mümİnlerden yerlerİnde oturanlar ile cihad edenler bir değildir"[Nisa 95] ayetini yaz'' buyurdu. Bu sırada Abdullah b. Ümmü Mektum gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda cihad etmek istiyorum ama ben göremeyen, kör birisiyim. Nasılolacak peki?" diye sordu. Bunun üzerine Nebi'i oturduğu yerde vahiy bürüdü. Onun baldırı benim baldırımın üzerindeydi. O kadar ağırlaştı ki baldırımın kırılacağından korktum. Bana: "Müminlerden özürlü olmaksızın oturanlar ile Allah yolunda cihad edenler eşit değildir" şeklinde yaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (4713) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4899) rivayet ettiler.

 

 

 

21119 (2)- Bu hadis başka bir kanalla: Sehl b. Sa'd es-Saidi der ki: Mervan b. el-Hakem'in Mescid'de oturduğunu görünce gidip yanında oturdum. Bize Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine: "Müminlerden yerlerinde oturanlar ile cihad edenler bir değildir"[Nisa 95] ayetini yazdırdı..." şeklinde başlayarak nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

21444 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21120 (3)- Zeyd b. Sabit anlatıyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururken kendisine vahiy geldi ve kendisini bir sükunet hali kaplayıp baldır'ı baldırımın üzerine düştü. Vallahi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in baldırından daha ağır bir şey görmedim. Sonra bu halandan çekilip gidince: ''Yaz ey Zeyd'' buyurdu. Ben bir kürek kemiği alınca: "Müminierden yerlerinde oturanlar ile cihad edenler bir değildir ... Fakat Allah, cihad edenlere; oturanların üzerine büyük bir mükafat vermiştir"[Nisa 95] ayetini yaz'' buyurdu. Bu ayeti bir kürek kemiğine yazdım. Bu ayeti duyan ve gözleri görmeyen İbn Ümmü Mektum, mücahitlerin üstünlüğünü görünce kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Kör veya benzer özürlerinden dolayı cihad edemeyenlerin durumu ne olacak?" diye sordu. Vallahi, İbn Ümmü Mektum henüz sözünü bitirmeden -veya bitirdikten sonra- Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir sükunet hali kaplayıp baldır'ı baldırımın üzerine düştü ve aynı ağırlığı hissettim. Sonra bu halondan çekilip gidince bana: ''Oku'' buyurdu. Ben: "Müminierden yerlerinde oturanlar ile cihad edenler bir değildir ...,,[Nisa 95] ayetini okuyunca: ''... özürlü olmaksızın oturanlar ... " sözünü ekZe'' buyurdu. Ben de ayete bu sözü ekledim. Vallahi, onun kemikte bulunan çatlağın yanındaki ilave edildiği yeri görür gibiyim.

 

[Sahih]

 

 

 

21121 (4)- Aynı manada başka bir hadis, Zeyd b. Sabit der ki: "Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken Allah kendisine vahiy indirdi..." şeklinde başlayarak başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21122 (5)- Aynı manada başka bir hadis, Zeyd b. Sabit der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelince, huzuruna götürüldüm ... " şeklinde başlayarak başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

2. Zeyd b. Sabit

 

21123- Zeyd b. Sabit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzurunda Kur'an'ı yazılı parçalardan derlerken: ''Şam'a ne mutlu'' buyurdu. Biz: "Neden ey Allah'ın Resulü?" diye sorunca: ''Rahman'ın melekleri kanatlarını onun üzerine germiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3954), İbn Hibban (114) ve Hakim (2/119; 2/611) rivayet ettiler.

28174 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

3. Enes b. Malik

 

21124 (1) Enes bildiriyor: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e katiplik yapıyordu. Adam Bakara ve Al-i İmran Sürelerini ezberlemişti. Adam bu süreleri okuduğunda gözümüzde büyümüştü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ğafuren Rahimen yaz'' deyince, adam: "Alimen hakime" yazıyor, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şöyle şöyle yaz'' deyince adam: "İstediğin gibi yazıyorum" karşılığını veriyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Alimen Hakimen yaz'' deyince, adam: "Semian basiran yazayım mı?" diyor, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nasıl istersen yaz'' karşılığını veriyordu. Bu adam İslamıdan dönüp müşriklere katılınca: "Aranızda Muhammed'i en iyi tanıyan benim. Onun bana yazdırdığı vahyi dilediğim gibi yazıyordum" dedi. O adam ölünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yer onu kabul etmez'' buyurdu.

Enes der ki: Ebu Talha bana adamın öldüğü yere gittiğini ve cenazesinin yerin üzerinde olduğunu gördüğünü: "Bu adamın nesi var?" diye sorunca da: "Defalarca gömmemize rağmen yer onu kabul etmedi" dediklerini söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, sifatu'l-munafikin 4/2145 (2781) ve İbn Hibban (365/1521) rivayet ettiler.

 

 

 

21125 (2)- Aynı manada başka bir hadis, Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir katibi vardı ve bu katip Bakara ve Al-i İmran Sürelerini ezberlemişti. Bu adam Bakara ve Al-i İmran sürelerini okuyunca gözümüzde büyürdü ... " şeklinde başlayarak başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21126 (3)- Enes der ki: Beni Neccar kabilesinden aramızda bir adam vardı. Kendisi Bakara ve Al-i İmran sürelerini ezberlemişti. Bu adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in katipliğini de yapıyordu. Bir gün İslam toplumundan kaçarak Ehl-i Kitab'a sığınmıştı. Bu durumu Ehl-i Kitab'ın çok hoşuna gitmiş, onu yüceltip: "İşte bu adam Muhammed'in katibi idi" dediler. Çok geçmeden, Allah onun canını onların arasındayken aldı. Onlar da buna bir çukur kazıp cesedini oraya gömdüler. Ama toprak adamı kabul etmeyip dışarı attı. Sonra gelip tekrar gömdüler. Ama toprak yine onu yüzüne attı. Tekrar gelip bir daha gömdülerse de, toprak yine bu adamı dışarı attı. Onlar da adamın cesedini öylece gömmeden bıraktılar."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, sifatu'l-munafikin 4/2145 (2781) rivayet eti.

 

 

 

21127 (4)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e katiplik yapan bir adam vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Semian" yazmasını emredince, adam: "Semian basiran" yazdım der, Allah'ın Resulü de: ''Öyle bırak'' derdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Alimen hakimen" yazmasını emredince, adam: "Alimen halimen" yazardı. -Hammad: "Veya buna benzer bir şey yazardı" demiştir- Bu adam Bakara ve Al-i İmran surelerini ezberlemişti. Bu sureleri ezberleyen, çok ezberlemiş sayılırdı. Adam gidip Hıristiyan olunca şöyle dedi: "Muhammed'e dilediğim gibi yazıyordum, o da: ''Öyle bırak'' diyordu." Adam öldüğü zaman gömülünce, toprak onu iki veya üç defa dışarıya attı. Ebu Talha: "Bu adamı, yerin üzerinde atılmış bir vaziyette gördüm" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ