MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Hz. Ebu Bekr Döneminde Kur'an Ayetlerinin Bir Araya Getirilmesi

 

1. Hz. Ebu Bekr

 

21128 (1) Zeyd b. Sabit der ki: Yemame olayında hafızların öldürülmeleri üzerine Ebu Bekr beni çağırıp: "Ey Zeyd b. Sabit! Sen genç ve akıllı bir delikanlısın ve sana güveniyoruz. Sen Hakim Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vahiy katiplerindendin. Kur'an'ı araştırıp bir araya getir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

21129 (2)- Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Hz. Ebu Bekr, Yemame olayında Kur'an hafızlarının öldürülmeleri üzerine kendisini çağırdı. Zeyd gittiğinde Hz. Ömer'in de orada olduğunu gördü. Hz. Ebu Bekr şöyle dedi: "Ömer bana geldi ve: ''Yemame olayında Kur'an hafızlarından birçoğu öldürüldü, Bütün bölgelerde Kur'an hafızlarına karşı bu tür olayların olacağından endişe etmekteyim; bu takdirde pek çok Kur'an hafızı yok olup gidecektir Bence Kur'an'ın toplanmasını emret'' dedi. Ben: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yapmadığı bir şeyi ben nasıl yaparım?'' deyince, Ömer: ''Bu iş vallahi hayırlıdır'' karşılığını verdi. Ömer bu konuda konuşmaya devam etti. Neticede Allah, Ömer'in gönlünü açtığı konuda benim gönlümü açtı ve ben de Ömer'in görüşüne uydum."

Zeyd der ki: Hz. Ömer yanında oturmuş, konuşmuyordu. Ebu Bekr: "Sen gençsin akıllısm, sana güveniyoruz. Sen Nebi'ir (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vahiy katiplerinden idin. Kur'an'ı topla" dedi. Vallahi, dağlardan birini taşımamı isteselerdi, bana emrettiği Kur'an'ı toplamak işinden daha kolaydı. Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yapmadığı bir şeyi siz nasıl yapacaksınız?" dedim.

 

[Sahih]

 

 

Zeyd b. Sabit

 

21130- Zeyd b. Sabit der ki: Hz. Ebu Bekr, Yemame olayında Kur'an hafızlarının öldürülmeleri üzerine beni çağırdı. Gittiğimde, Hz. Ömer'in de orada olduğunu gördüm. Ebu Bekr dedi ki: "Ey Zeyd b. Sabit! Sen genç ve akıllısm, sana güveniyoruz. Sen, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vahiy katiplerindendin. Kur'an'ı araştır ve onu biraraya getir." Vallahi, dağlardan birini taşımamı isteselerdi, bana emrettiği Kur'an'ı toplamak işinden daha kolayolurdu. Onlara: "Siz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yapmadığı bir şeyi mi yapacaksınız?" deyince, Ebu Bekr: "Vallahi bu hayırlıdır" dedi ve bu konuda konuşmaya devam etti. Neticede Allah, Ebu Bekr ve Ömer'in gönlünü açtığı konuda benim de gönlümü açtı.

 

27323 (l)'de tekrar etmİştİr.

 

 

2. Ubey b. Ka'b

 

21131-z Ubey b. Ka'b'ın bildirdiğine göre Hz. Ebu Bekr'in hilafeti döneminde Kur'an'ı mushaflarda topladılar. Ubey, Kur'an'ı okuyup yazdırıyor, bazı adamlar da yazıyorlardI. "Bir sure indirildi mi, ''Sizi bir kimse görüyor mu?'' diye birbirlerine göz ederler, sonra da sıvışıp giderler. Anlamayan bir toplum olmalarından dolayı, Allah onların kalplerini çevirmiştir"[Tevbe 127] ayetine ulaştıkları zaman katipler bu ayet in Kur'an'ın son ayeti olduğunu zannettiler. Bunun üzerine Ubey b. Ka'b onlara şöyle dedi: "Bu ayetten sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana iki ayet daha okuttu. Bunlar da: "Andolsun, size kendi içinizden öyle bir Nebi gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, müminlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir. Eğer yüz çevirirlerse de ki: "Bana Allah yeter. O'ndan başka hiçbir ilah yoktur. Ben ancak O'na tevekkül ettim. O, yüce Arş'ın sahibidir"[Tevbe 128-129] ayetleridir. Kur'an'ın son inen ayetleri bunlardır. Bu şekilde Kur'an nasıl kendisinden başka hiç bir ilah olmayan Allah ile başladıysa, aynı şekilde son bulmuştur. "Senden önce gönderdiğimiz bütün Nebilere, ''Şüphesiz, benden başka hiçbir ilah yoktur. Öyleyse bana ibadet edin'' diye vahyetmişizdir"[Enbiya 25] ayeti de bu anlamdadır.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Muhtare'de (1155) Diyau'l-Makdisi rivayet etti. 21242 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ