MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Azab veya Rahmet Ayeti Okununca ve Bazı Sureleri Bitirince Söylenecek Şeyler

 

1. Huzeyfe b. el-Yeman

 

21073 (1) Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükusunda: ''Sübhane Rabbiye'l-azim'' diyordu. Secdesinde de: ''Sübhane Rabbiyel-al'aI (=En yüce olan Rabbim her türlü eksiklikten münezzehtir)'' diyordu. Okuması anında her rahmet ayetine geldiğinde durup (Allah'tan rahmetini) istiyor, her azab ayetine geldiği zaman da ondan Allah'a sığınıyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (772), Ebu Davud (871), Tirmizi (262-3) ve İbn Mace (2604-5) rivayet ettiler.

 

 

 

21074 (2)- Huzeyfe der ki: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldım. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her rahmet ayetine geldiğinde durup (Allah'tan rahmetini) istiyor, her azab ayetine geldiği zaman da ondan Allah'a sığınıyordu. Allah'ı noksanlıklardan tenzih eden ayetleri okuduğu zaman ise tesbih ediyordu.

 

28551 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

21075 (3)- Huzeyfe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) okuması anında korku ayetine geldiği zaman (Allah'a) sığımrdI. Rahmet ayetine geldiği zaman da Allah'tan rahmetini isterdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Rükuya vardığında: ''Sübhane Rabbiye'l-azim'' derdi. Secde ettiği zaman da: ''Sübhane Rabbiye'l-alaI (=En yüce olan Rabbim her türlü eksiklikten münezzehtir)'' derdi.

 

[Sahih]

 

14808 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

21076- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Mürselat Suresini okuyanı ''Onlar artık ondan (Kur'an'dan) sonra hangi söze inanacaklar?'' ayetini okuduktan sonra: ''Allah'a iman ettik'' desin. Tin Suresini okuyan da, sonunda: ''Evet! Ben de buna şahitlerdenim'' desin. ''Şimdi, bunları yapan Allah'ın ölüleri diriltmeye gücü yetmez mi?''[Mürselat 40] ayetini okuyan da: ''Bilakis yeter'' desin.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/331 (887) ve Tirmizi (4/215) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ