MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Kur'an Dinlemenin Fazileti ve Kur'an'ı Dinlerken Ağlamak

 

1. Abdullah b. Mes'ud

 

21077 (1) Ebu Hayyan el-Eşcai bildiriyor: İbn Mes'ud bana: "Bana Kur'an oku" deyince, ben: "Ben Kur'an'ı senden öğrenmedim mi, sen bizi okutmadın mı?" karşılığını verdim. İbn Mes'ud şöyle dedi: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittim, bana: ''Bana Kur'an oku'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Kur'an sana nazil olmadı mı, onu senden öğrenmedik mi?" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! ama onu benden başkasından duymak isterim'' buyurdu.

 

[Hasan]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8077) rivayet ettiler.

 

 

 

21078 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Nisa Suresinden okurken, "Her Ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onların üzerine bir şahit yaptığımız zaman, bakalım onların hali nice olacak!,,[Nisa 41] ayetine geldiğim zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gözleri yaşardı.

 

[Sahih]

 

21978 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21079 (3)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana:

''Bana Kur'an oku'' buyurunca: "Kur'an sana nazil oluyorken, ben mi sana okuyacağım?" diye sordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ı benden başkasından duymak isterim '' buyurunca okumaya başladım, "Her Ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onların üzerine bir şahit yaptığımız zaman, bakalım onların hali nice olacak!"[Nisa 41] ayetine geldiğim zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözlerinden yaş aktığını gördüm.

 

[Sahih]

 

21978 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21080 (4)- Abdullah b. Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana:

''Bana Kur'an oku'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Kur'an sana nazil oluyorken, nasıl sana okuyacağım?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ı benden başkasından duymak isterim '' buyurunca Nisa Süresinden okumaya başladım, "Her Ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onların üzerine bir şahit yaptığımız zaman, bakalım onların hali nice olacak''[Nisa 41] ayetine geldiğim zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözlerinden yaş aktığını gördüm.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

21081- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın Kitab'ından bir ayet dinleyene iki kat sevap yazılır. Okuyana ise bu ayet kıyamet günü onun için nur olur. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (11650) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Abbad b. Meysere'yi Ahmed b. Hanbel ve başkaları zayıf görürken İbn Main bir rivayete göre güvenilir, diğer rivayete göre zayıf olarak değerlendirmiştir. Ayrıca İbn Hibban da onu güvenilir kabul etmiştir."

 

 

SONRAKİ