MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Abdullah b. Mes'ud'un Kıraatı ve Sahabeden Hafız Olanlar

 

1. Muaz b. Cebel

 

21070- Yezid b. Amire anlatıyor: Muaz b. Cebel'in ölümü yaklaştığında kendisine: "Ey Ebu Abdirrahman! Bize tavsiyelerde bulun" denildi. Muaz: "Beni oturtunuz" dedi ve şöyle devam etti: "ilim ile iman, yerlerindedir. Kim onları ararsa mutlaka bulur -bu sözü üç sefer tekrarladı- ilmi dört kişinin yanında arayınız: Uveymir Ebu'd-Derda, Selman el-Farisi, Abdullah b. Mes'ud ve Yahudi iken islam'a giren Abdullah b. Selam'ın yanında. Çünkü ben Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, Cennete girecek on kişinin onuncusudur'' buyurduğunu duydum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3804), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8253) ve Hakim (3/270) rivayet ettiler. 26479 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Enes b. Malik

 

21071 (1) Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hepsi Ensar'dan olan şu dört kişi Kur'an'ı topladı (ezberledi): Ubey b. Ka'b, Muaz b. Cebel, Zeyd b. Sabit ve Ebu Zeyd."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari: (3810, 5003), Müslim (6422-3), Tirmizi (3794) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7946) rivayet ettiler.

 

 

 

21072 (2)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında -Yahya rivayetinde: "Hepsi Ensar'dan olan"- şu dört kişi Kur'an'ı topladı (ezberledi): Ubey b. Ka'b, Muaz b. Cebel, Zeyd b. Sabit ve Ebu Zeyd." Katade der ki: "Ebu Zeyd kimdir?" diye sorunca: "Amcalarımdan biri" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ