MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Kur'an Okunurken Sekinet ve Meleklerin inmesi

 

1. Bera b. Azib

 

21065 (1) Bera der ki: Bir adam, bineği evindeyken Kehf Suresini okuyordu. Bu sırada binek ürkünce, adam baktı ki, bir sis veya bulutun kendisini kapladığını gördü. Adam bu durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatınca: ''Oku ey Falan! bu, Kur'an okurken -veya Kur'an içinindirilen sektnettir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1806-8) ve Tirmizi 5/161 (2885 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

21066 (2)- Bed. der ki: Bir adam, bineği bağlıyken Kehf Suresini okuyordu. Bu sırada binek ürkünce, adam baktı ki, bir bulutun kendisini kapladığını görüp korktu ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek olanları anlattı. Ebu İshak der ki: Bera'ya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın ismini söyledi mi?" diye sorduğumda: "Evet" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Oku ey Falan! bu, Kur'an Kur'an için -veya Kur'an okunurken- indirilen sektnettir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21067 (3)- Bera der ki: Bir adam, uzun bir iple bağlı olan atı yanında bağlıyken Kehf Suresini okuyordu. Bu sırada bir bulut etrafını kaplayıp yaklaşmaya başladı. Sonunda atı bu buluttan ürktü. Adam: "Buna hayret ettim" deyip sabah olunca Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giderek olanları anlattı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, Kur'an için indirilen sektnettir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21068 (4)- Bera der ki: Sahabeden bir adam namaz kılarken evde bağlı olan atı ürktü. Adam çıkıp baktı, ama bir şey göremedi. Geri döndüğünde (namaza başlayınca) at yine ürktü. Sabah olunca adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e giderek olanları anlattı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, Kur'an ile inen sekinettir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

21069- Ebu Said el-Hudri, Useyd b. Hudayr'ın şöyle dediğini nakleder: "Bir gece develerin ağılında Kur'an okurken at şahlandı." Useyd okumaya devam edince at bir daha şahlandı. Useyd tekrar okuyunca at yine şahlandı. Useyd der ki: "Atın Yahya'ya -oğlu- basmasından korkup yanına gittiğimde başımın üzerinde kandiller gibi ışık saçan bulut gibi bir şey gördüm. Işık yükseldi ve sonunda onu görmez oldum. Sabah olduğunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben dün gece develerimin ağılındayken atım şaha kalktı" dedim. Bana: ''Oku ey İbn Hudayrr deyince, ben: "Okudum! Ama atım yine şaha kalktı." karşılığını verdim. Nebi efendimiz: ''Oku ey İbn Hudayrr deyince ben:

"Okudum, oğlum Yahya ata yakındı ve atın ona basmasından korktum. Başımın üzerinde kandiller gibi ışık saçan bulut gibi bir şey gördüm. Işık yükseldi ve sonunda onu görmez oldum" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar meleklerdi. Seni dinliyorlardı. Eğer sabaha kadar okusaydın sabaha kadar orada kalırlardı ve halk ta onları görürdü'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1809) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7962) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ