MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Kur'en Kaç Günde Hatmedilir?

 

1. Abdullah b. Amr

 

21057 (1) Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Kur'an'ı bir ayda oku (hatmet'' buyurdu. Sonra benden (müddeti) azaItmamı istedi, ben kısalttım. Nihayet yedi günde Kur'an'ı hatmetmeme izin verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/526 (1389) rivayet etti.

 

 

 

21058 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Kur'an'ı toplayıp her gece hatmettiğimi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğrenince, bana: ''Zamanla okumaktan usanmandan korkarım. Bu sebeple her ay bir defa hatmet'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Beni bırak ta gücümden ve gençliğimden faydalanayım" deyince, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her yirmi günde bir defa hatmet'' buyurdu. Ben yine: "Ey Allah'ın Resulü! Beni bırak ta gücümden ve gençliğimden faydalanayım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her on günde bir defa hatmet'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Beni bırak ta gücümden ve gençliğimden faydalanayım" deyince, bu defa: ''Her yedi günde bir defa hatmet" buyurdu. Ben yine: "Ey Allah'ın Resulü! Beni bırak ta gücümden ve gençliğimden faydalanayım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha kısa sürede okumama izin vermedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1/210) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8010) rivayet ettiler.

 

 

 

21059 (3)- Abdullah b. Amr anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Kur'an'ı kaç günde okuyayım?" diye sorunca: "Her ay bir defa oku'' cevabını verdi. Ben: "Bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince: "Yirmi beş günde bir oku" buyurdu. Ben: "Bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince: "Yirmi günde bir oku" buyurdu. Ben: "Bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince: ''On beş günde bir oku" buyurdu. Ben:

"Bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince: ''On günde bir oku" buyurdu. Ben: "Bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince: "Yedi günde bir oku" buyurdu. Ben: "Bundan daha fazlasına gücüm yeter" deyince: "üç günden daha az bir sürede okuyan onu anlayamaz" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21060 (4)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ı üç günden az bir sürede okuyan onu anlayamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21061 (5)- Abdullah b. Amr şöyle der: Kur'an'ı toplayıp bir gecede hatmettiğimi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğrenince, bana: ''Zamanla okumaktan usanmandan korkarım. Bu nedenle her ay bir defa hatmet'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Beni bırak ta gücümden ve gençliğimden faydalanayım" deyince, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her yirmi günde bir defa hatmet'' buyurdu. Ben yine: "Ey Allah'ın Resulü! Beni bırak ta gücümden ve gençliğimden faydalanayım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her on günde bir defa hatmet'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Beni bırak ta gücümden ve gençliğimden faydalanayım" deyince, bu defa: ''Her yedi günde bir defa hatmet'' buyurdu. Ben yine: "Ey Allah'ın Resulü! Beni bırak ta gücümden ve gençliğimden faydalanayım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha kısa sürede okumama izin vermedi.

 

[Sahih]

 

 

 

21062 (6)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ı üç günden az bir sürede okuyan onu anlayamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

21063- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre bir adam oğluyla beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu oğlum, Kur'an'ı bir günün gündüzünde okuyor, geceyi de uykusuz (ibadetle) geçiriyor" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunda hoşuna gitmeyen nedir? Oğlun (gündüz) zikirle meşgul olup, geceyi emin olarak geçiriyor!'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2/270) Ahmed'in ravilerinden İbn Lehİa'nın eleştirildiğini söyledi.

 

 

3.Cundub

 

21064- Cundub, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kur'an'ı kalbIeriniz onun üzerinde birleştiği müddetçe okuyun! İhtilafa düştüğünüz (usandığınız) zaman ise (okumayı bırakıp), hemen kalkın'' buyurduğunu nakleder. Abdurrahman: "Hammad b. Yezid, bu hadisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmadan rivayet etmiştir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 9/101 (5061)i Müslim 4/2053 (2667) ve Darimi 2/534 (3359) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ