MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Kur'an'ı Tertil üzere Okumak ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kıraati

 

1. Hz. Aişe

 

21049 (1) Müslim b. Mihrak bildiriyor: Hz. Aişe'ye, bazılarının bir gecede Kur'an'ı bir veya iki defa okuduklarından bahsedilince şöyle dedi: "Onlar, Kur'an okudukları halde (gerçek anlamda) okumamışlardır. Benim, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bütün gece uyanık bulunduğum olurdu. Ancak o, bir gecede Bakara, Al-i İmran ve Nisa surelerini okurdu. Korku ayetlerine gelince Allah'a dua edip ona sığınır, müjde ayetine gelince de dua edip dilekte bulunurdu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbnu'l-Mübarek Zühd' de (1196) rivayet etti.

6154 (22)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

21050 (2)- Müslim b. Muharik der ki: Hz. Aişe'ye: "Bazıları bir gecede Kur'an'ı iki veya üç defa okuyor" deyince, Hz. Aişe şöyle karşılık verdi: "Onlar, Kur'an okudukları halde (gerçek anlamda) okumamışlardır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece boyu ibadet ederken, Bakara, Al-i İmran ve Nisa sürelerini okurdu. Müjde ayetine gelince dua edip dilekte bulunur, korku ayetlerine gelince ise Allah'a dua edip ona sığınırdı."

 

[Hasen]

 

16162 (30)'da tekrar etmiştir.

 

 

2. Abdullah b. Muğaffel

 

21051 (1) Abdullah b. Muğaffel der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mekke'nin) fetih yılı yolculukta bineğinin üzerinde Fetih Suresini okudu. -ravi bir defasında ise şöyle dedi: Bir yolculuğunda Fetih Süresini okumaya başladı- ve okurken de sesini dalgalandırarak okudu. Muaviye der ki: "Eğer insanların başımda toplanmasından hoşlanmasam nasıl okuduğunu anlatırdım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 1/547 (794) ve İbn Hibban (748) rivayet ettiler .

 

 

 

21052 (2)- Bu hadis başka bir kanalla Abdullah b. Muğaffel'den nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

21053 (3)- Abdullah b. Muğaffel der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği gün, devesinin üzerinde Fetih Suresini okudu." (ravi) Ebu İyas, okumaya başladıktan sonra ayetleri tekrar edip: "Eğer insanlar başımda toplanmayacak olsaydı (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in okuduğu) bu makamda okurdum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

21054 (4)- Muaviye b. Kurre bildiriyor: Abdullah b. Muğaffel: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'nin fethedildiği gün, devesinin üzerinde Fetih Suresini okuduğunu gördüm" deyip ayetleri nağme yaparak okudu. Muaviye der ki: "Eğer insanlar olmasaydı, İbnu'l-Muğaffel'in, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in okuyuşunu taklid ederek nasıl okuduğunu size gösterirdİm." Behz rivayetinde: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Abdullah b. Muğaffel'i devesine bindirdiğini ve Fetih Suresini ayetleri nağme yaparak okuduğunu söyleyip: "Eğer insanlar başımda toplanmasından korkmasaydım, (Resulullahim (Sallallahu aleyhi ve Sellem) okuduğu) şekilde okurdum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

21055 (5)- Muaviye b. Kurre bildiriyor: Abdullah b. Muğaffel: "Fetih günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Fetih Suresini okuduğunu işittim. Eğer insanlar başımda toplanmayacak olsaydı, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl okuduğunu size anlatırdım." Muaviye b. Kurre dedi ki: "Abdullah, Fetih Suresini okudu. Eğer insanlar başımda toplanmayacak olsaydı, Abdullah b. Muğaffel'in, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in okuyuşunu nasıl gösterdiğini okuyarak size anlatırdım." Behz rivayetinde: Gunder bu hadisi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayetleri nağme yaparak okudu ... " ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Zer el-Ğifari

 

21056- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Kim Allah'a karşı gelmekten sakınırsa, Allah ona bir çıkış yolu açar. Ve ona beklemediği yerden rızık verir"[Talak 2-3] ayetini okuyordu. Henüz bitirmişti ki: ''Ey Ebu Zerr! Eğer bütün insanlar o rızkı almış olsaydı, kendilerine yeterdi'' dedi ve bu ayeti tekrar ederek bana okumaya devam etti. Sonunda uykum gelince: ''Ey Ebu Zer! Medine'den çıkarılırsan ne yaparsın?'' diye sordu. Ben: "Genişliğe ve her şeyi terk etmeye koşanın ve Mekke güvercinlerinden bir güvercin olurum" cevabını verince: ''Mekke'den çıkarılırsan ne yaparsın?'' diye sordu. Ben: "Genişliğe ve her şeyi terke koşanm, Şam'a ve mukaddes topraklara giderim" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şam'dan çıkanlırsan ne yaparsın?" diye sorunca, ben: "Seni hak üzere gönderen Allah'a yemin ederim ki, kılıcımı boynumun üstüne koyanm" cevabını verdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bundan daha iyi bir şey yok mu?'' diye sorunca, ben: "Bundan daha iyisi var mı?" karşılığını verdim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Başına geçen Habeşli bir köle olsa bile, dinleyip itaat edeceksin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2825), İbn Mace (4220), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11539) ve İbn Hibban (6669) rivayet ettiler. 21935 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ