MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 6- Kur'an'ı Açıktan, Teğanniyle ve Sesi Güzelleştirerek Okumak

 

6. Ebu Hureyre

 

21041 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu Musa'ya Hz. Davud'un sesine benzer nağmeli bir ses verilmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, iftitah 2/181 (1020), İbn Mace 1/425 (1341), Darimi 2/565 (4399 ve İbn Hibban (562/2263) rivayet ettiler.

 

 

 

21042 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Kays'ın Kur'an okuduğunu duyunca: ''Buna Hz. Davud'un ailesinin sesine benzer nağmeli bir ses verilmiştir" buyurdu,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek (4/282) ve Müslim 1/546 (793) rivayet ettiler. 26941 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21043 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem} Mescid'de bir adamın Kur'an okuduğunu duyunca: "Bu kimdir?'' diye sordu. "Abdullah b. Kays" cevabını alınca da: ''Buna Hz, Davud'un ailesinin sesine benzer nağmeli bir ses verilmiştir'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

 

7. Bureyde el-Eslemi

 

21044 (1) Bureyde'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Abdullah b. Kays el-Eş'ari ye Hz, Davud'un ailesinin sesine benzer nağmeli bir ses verilmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

24695 (l)'de tekrar etmiştir,

 

 

 

21045 (2)- Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girerken elimden tutunca, ben de onunla girdim. Bir adamın Kur'an okuyup namaz kıldığını görünce, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Buna Hz. Davud'un ailesinin sesine benzer nağmeli bir ses verilmiştir'' buyurdu. Baktığımda bu kişinin Abdullah b. Kays, Ebu Musa el-Eş'ari olduğunu gördüm ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ona bunu haber vereyim mi?" diye sordum ve haber verdim. Bunun üzerine Ebu Musa: "Artık sen benim dostumsun" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen'de (10/230) rivayet etti.

 

 

 

21046 (3)- İbn Bureyde, babasından bildiriyor: Bureyde yatsı vakti dışarıya çıktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla karşılaştı ve elinden tutarak Mescid'e soktu. O sırada Mescid'de bir adamın bir şey okuduğunu duydular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sence gösteriş mi yapıyor?'' diye sorunca, Bureyde sustu ve cevap vermedi. Adam şöyle dua ediyordu: "Allahım! Allah olduğuna, senden başka ilah olmadığına, senin tek ve her şeyden müstağni olduğuna, doğurmadığına ve doğrulmadığına, hiçbir şeyin sana denk olmadığına olan imanım yüzü suyu hürmetine Senden istiyorum." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin ederim ki -veya- Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim ki, Allah'a, kendisiyle istendiğinde verdiği, dua edildiğinde icabet ettiği İsm-i Azamıyla dua etti" dedi.

İkinci gün yine yatsı vakti Bureyde dışarıya çıkınca Resulullah'la karşılaştı ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu elinden tutarak Mescid'e götürdü. Yine aynı adam okuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sence gösteriş mi yapıyor?'' dedi. Bureyde: "Sen bunun gösteriş yaptığını mı söylüyorsun, ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Bilakis o, Allah'a yönelmiş bir mümindir, o Allah'a yönelmiş bir mümindir'' buyurdu. Baktığımızda, Mescid'in bir kenarında okuyanın Ebu Musa el-Eş'ari olduğunu gördük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eş'ari -veya- Abdullah b. Kays'a, Davud'un sesine benzer nağmeli bir ses verilmiştir'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bunu ona söyleyeyim mi?" dediğimde: ''Evet söyle'' karşılığını verdi. Ebu Musa'ya bunu söylediğimde: "Sen bana Resulullah'tan bir söz aktaran dostumsun" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, dua 5/515 (3475 "hasen ğarib"), Ebu Davud, salat 2179 (1493) ve Buhari, el-EdEbu'l-Müfred (805/1087) rivayet ettiler.

 

 

8. Hz. Aişe

 

21047 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Musa'nın Kur'an okuduğunu duyunca: ''Buna Hz. Davud'un ailesinin sesine benzer bir (nağmeli) ses verilmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

21048 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Musa'nın Kur'an okuduğunu duyunca: ''Ebu Musa'ya, Hz. Davud'un ailesinin sesine benzer (nağmeli) bir ses verilmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ