MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Kur'an'ı Öğrenmeye Teşvik ve Bunun Fazileti

 

1. Hz. Osman ile Ali

 

20974 (1) Hz. Osman'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En üstününüz, Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (9/66- 68) rivayet etti.

 

 

 

20975 (2)- Ebu Abdirrahman es-Sülemi bildiriyor: "Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şüphesiz en hayırlınız, Kur'an'ı öğreten ve öğrenendir'' buyurmuştur. Beni bu kürsüde oturtan da budur."

Şu'be der ki: Ravi Ebu Abdirrahman ne Osman, ne de Abdullah'tan hadis işitmiş değildir. Hz. Ali'den hadis işitmiştir. Alkame b. Mersed ise bunu bana: ''En hayırlınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir'' lafzıyla rivayet etti.

 

[Sahih]

 

 

 

20976 (3)- Şu'be'nin bildirdiğine göre Alkame b. Mersed bir önceki hadisi: ''En hayırlınız, Kur'an'ı öğrenen veya öğretendir'' lafzıyla rivayet etmiştir.

 

 

 

20977 (4)- Hz. Osman'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En üstününüz Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir'' buyurmuştur.

Süfyan bu hadisi ''En üstününüz" lafzıyla rivayet ederken Şu'be: "En hayırlınız" lafzını kullanmıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

20978 (5)-Z Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En hayırlılarınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretenlerdir" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2909) rivayet etti.

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

20979 (1)-z Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kur'anlı okuyup ezberleyen kişi (kıyamet gününde) ailesinden cehennemi haketmiş on kişiye şefaatçi kılınır'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/51) ve İbn Mace (1/48) rivayet ettiler.

 

 

 

20980 (2)-Z Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ı okuyup ezberleyen kişiyi Allah cennete sokar ve onu ailesinden cehennemi haketmiş on kişiye şefaatçi kılar'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

3. İbnAbbas

 

20981- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinde Kur'an'dan bir şey bulunmayan kişi harabe bir ev gibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/54, "hasen sahih") rivayet etti.

 

 

4. Hz. Aişe

 

20982- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında adamın biri hayırla anılınca: ''O'nun Kur'an'ı öğrendiğini görmüyor musunuz!'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7/162) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden İbn Lehia hadisi hasen derecesinde, zayıf yönü bulunan bir ravidir. Diğer ravileri ise Sahih'in ravileridir."

 

 

5. Hz. Aişe

 

20983 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kur'an'ın ilk yedi suresini öğrenen kişi, alim sayılır" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar, Keşfu'l-Estar 3/95 (2327) ve Hakim (1/264, "sahih") rivayet ettiler.

Heysemi (7/162) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup Ahmed'in ravileri, Habıb b. Hind el-Eslemi hariç, Sahih'in ravileridir. Ancak Habıb de güvenilirdir. Aynı hadisi (İbn Hanbel) başka bir isnadla daha rivayet etmiştir ki ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

20984 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını Ebu Hureyre'den bildirir.

Abdullah b. Ahmed der ki: "Bildiğim kadarıyla bu hadisi İbn Ebi'zZinild, babası kanalıyla A'rec'ten rivayet etmelidir. Ancak babamın kitabında bu şekilde geçmektedir. Babam bunu yanlış mı yazdı, yoksa hadis mürsel mi bilmiyorum."

 

 

 

 

20985 (3)- Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ın ilk yedi suresini öğrenen kişi, alim sayılır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

6. Enes b. Malik

 

20986 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın insanlardan da dostları vardır'' buyurdu. "Bu dostları kimlerdir?" diye sorulunca da: ''Kur'an hafızları (=Ehl-i Kur'an) Allah'ın yakın ve has dostlarıdırIar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, ta'limu'l-kur'an 1/78 (215), Darimi, fadail 2/525 (2326), Tayalisı 283 (2124) ve Haki,n (1/556, "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

20987 (2)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın insanlardan da dostları vardır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bu dostları kimlerdir?" diye sorulunca da: ''Kur'an hafızları (=Ehl-i Kur'an) Allah'ın yakın ve has dostlarıdırIar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

20989- Ukbe b. Amir el-Cüheni der ki: Suffa'dayken yanımıza Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktı ve: ''İçinizden kim her sabah Buthan veya Akike gidip, günaha bulaşmadan ve yakınlarından uzak durmadan iri hörgüçlü ve gösterişli iki deve ile dönmek ister?'' diye sordu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Hepimiz bunu isteriz" karşılığını verdik. Bunun üzerine: ''Birinizin sabah Mescid'e gelip Allah'ın Kitab'ından iki ayet öğrenmesi, iki devesinin olmasından daha hayırlıdır. üç ayet üç deveden, dört ayet de dört deveden daha hayırlıdır. Öğrenilecek ayetler aynı sayıdaki deveden daha hayırlıdırlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/552 (803), Ebu Davud, salat 2/71 (1456) ve Taberani, M. el-Kebir 17/290 (799) rivayet ettiler.

 

 

8. Ebu Hureyre

 

20990- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evinize gebe iki deveyle dönmek ister misiniz?'' diye sorunca: "Evet!" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin Kur'an'dan iki ayet öğrenmiş olarak eve dönmesi, kendisi için gebe iki deveyle dönmesinden daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

4721 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

9. Ebu Musa

 

20991- Ebu Musa bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Muaz'la birlikte beni Yemen'e gönderirken (ikisine) oradaki insanlara Kur'an'ı öğretmemizi emretti.,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (1/567) rivayet etti.

 

 

10. Abdullah b. Amr

 

20992- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kur'an okuyan kimseye (kıyamet gününde) şöyle denilir: ''Oku ve yüksel! Dünyada okuduğun gibi burada da oku, zira senin makamın okuduğun son ayetin yanında olacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/54, 55), Ebu Davud, Sünen 1/547 (1464) ve Hakim (1/554, 555) rivayet ettiler.

 

 

11. Ebu Said

 

20993- Ebu Said'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kur'an okuyan kimseye kıyamet gününde cennete girdiği zaman: ''Oku ve yüksel!'' denilir. Bu şekilde okuduğu her ayetle bir derece yükselir. Bildiği tüm ayetleri bitirene kadar da yükselip durur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3780) rivayet etti.

 

 

12. Ebu Hurayra

 

20994- Ebu Salih'in, Ebu Hureyre veya Ebu Said'den -A'meş hangisi olduğu konusunda tereddüt etmiştir- bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kur'an okuyan kimseye kıyamet gününde şöyle denilir: ''Oku ve yüksel! Zira senin makamın okuduğun son ayetin yanında olacaktır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 2173 (1464), Tirmizi, fadail 5/177 (2914, "hasen sahih"), İbn Mace 2/1242 (3781) ve Hakim (1/553) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ