MÜSNED-İ HANBEL

KUR’AN: FAZİLET, TEFSİR VE NÜZULÜ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Ücretle Kur'an Okuma veya Öğretme

 

1. Sehl b. Sa'd

 

20995 Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Elinizde siyahın da kızılın da beyazın da öğrendiği Allah'ın Kitabı var. Okudukları boğazlarından aşağıya inmeyen, onu ok gibi tek düze okuyan, karşılığını (ahirete) ertelemeden hemen (dünyada) alan toplulukların ortaya çıkacağı bir zaman gelmeden onu iyice öğrenin. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (831), İbn Hibban (831) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6024) rivayet ettiler.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

20996 Cabir b. Abdullah der ki: Kur'an'ı okuduğumuz bir sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı. İçimizde Arap olanlar da, olmayanlar da vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir süre bizi dinledikten sonra: ''Okuyun! Hepiniz de güzel okuyorsunuz. Ancak Kur'an'ı ok gibi tek düze okuyan, karşılığını (ahirete) ertelemeden hemen (dünyada) alan topluluklar çıkacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/520 (830) ve İbn Ebi Asım, Sünne (3/88) rivayet ettiler.

 

 

3. Ubade b. es-Samit

 

20997 (1) Uoade b. es-Samit der ki: Suffa ahalisinden bazılarına yazıyı ve Kur'an'ı öğrettiğimde içlerinden biri buna karşılık bana bir yay hediye etti. Ben de, bu yay paradan sayılmaz, hem Allah yolunda savaşırken onu kullanırım diye düşündüm. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu(n hükmünü) sorduğumda ise: ''Bu yaydan dolayı kıyamet gününde boynunda ateşten bir çember görmek istersen alabilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3416), İbn Mace (2158) ve Hakim (2/41) rivayet ettiler.

 

 

 

20998 (2) Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) genellikle meşgulolurdu. Bundan dolayı biri başka bir yerden geldiği zaman Kur'an'ı öğretmek için içimizden birine verirdi. Bu şekilde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir adamı verdi. Adam benimle birlikte evimde kaldı ve ev ahalisinin yediği yemeklerden ona yedirdim. Adam benden Kur'an'ı öğrendikten sonra ailesinin yanına gitmek istedi. Ancak üzerinde hakkım olduğunu düşünerek bana bir yay hediye etti. Tahtası ve telinden daha güzelini görmediğim bir yaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Bu hediye konusunda ne dersin?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Omuzlarına astığın kor ateşidir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ