MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Musafahayı ilk Yapanlar Kimlerdir?

 

1. Enes b. Malik

 

20931 (1) Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yemenliler size geldiler. Onlar sizden daha yumuşak bir kalbe sahiptirler ve musafahayı ilk yapan da onlardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (967) ve Ebu Davud (5213) rivayet ettiler.

 

 

 

20932 (2)- Enes der ki: Yemen ahalisi geldiği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yemenliler size geldiler. Onlar sizden daha yumuşak bir kalbe sahiptirler" buyurdu. Enes der ki: "Musafahayı ilk yapan da onlardır".

 

[Sahih]

 

 

 

20933 (3)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanınıza kalpleri sizinkinden daha yumuşak olan topluluklar gelecek, buyurdu. İçlerinde Ebu Musa el-Eş'ari'nin de bulunduğu Eş'ariler gelirken Medine'ye yaklaştıklarında: "Yarın sevdiklerimizle buluşacağız! Muhammed ve arkadaşlarıyla" şeklinde şiir okumaya başladılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi 8/98 (4388), Müslim, iman ı/72 (52, 72) ve Tirmizi, menakib 5/726 (3935) rivayet ettiler.

 

 

 

20934 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanınıza kalpleri İslamla sizinkinden daha yatkın olan topluluklar gelecek'' buyurdu. İçlerinde Ebu Musa el-Eş'ari'nin de bulunduğu Eş'arller gelirken Medine'ye yaklaştıklarında: "Yarın sevdiklerimizle buluşacağız! Muhammed ve arkadaşlarıyla" şeklinde şiir okumaya başladılar. Medine'ye geldiklerinde de müslümanlarla tokalaştılar ki tokalaşmayı (musafahayı) yapan ilk onlar oldu.

 

[Sahih]

 

 

 

20935 (5)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanınıza kalpleri sizinkinden daha yumuşak olan topluluklar gelecek'' buyurdu. İçlerinde Ebu Musa el-Eş'ari'nin de bulunduğu Eş'arller gelirken Medine'ye yaklaştıklarında: "Yarın sevdiklerimizle buluşacağız! Muhammed ve arkadaşlarıyla" şeklinde şiir okumaya başladılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8294) rivayet etti.

 

 

 

20936 (6)- Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanınıza kalpleri İslam'a sizinkinden daha yatkın olan topluluklar gelecek'' buyurdu. İçlerinde Ebu Musa el-Eş'ari'nin de bulunduğu Eş'ariler gelirken Medine'ye yaklaştıklarında: "Yarın sevdiklerimizle buluşacağız! Muhammed ve arkadaşlarıyla" şeklinde şiir okumaya başladılar. İlk olarak tokalaşmayı (musafahayı) yapan da onlar oldu.

 

[Sahih]

 

 

 

20937 (7)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanınıza kalpleri sizinkinden daha yumuşak olan topluluklar gelecek'' buyurdu. Bu topluluk Medine'ye yaklaştığında: "Yarın sevdiklerimizle buluşacağız! Muhammed ve arkadaşlarıyla" şeklinde şiir okuyorlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğu gibi de içlerinde Ebu Musa el-Eş'ari'nin bulunduğu Eş'ariler geldi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ