MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Kadınlarla Tokalaşmak

 

1. Umeyme binti Rukayka

 

20938 (1) Umeyme binti Rukayka der ki: Bir grup kadınla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Elinizden geldiği ve gücünüz yettiği kadarıyla" şartıyla biat etmemizi istedi. Diğerlerine: "Vallahi Allah ve Resulü bize bizden daha merhametliler" dedim ve diğer kadınlar adına: "Ey Allah'ın Resulü! Biat ediyoruz" karşılığını verdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben kadınlarla tokalaşmıyorum, bir kadına olan sözüm yüz kadına söylenmiş gibidir'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Malik (608), İbn Mace (2874), Tirmizi (1597) ve Nesai (7/149) rivayet ettiler.

25142 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

20939 (2)- Umeyme binti Rukayka et-Teymiyye der ki: Müslümanlardan bir grup kadınla birlikte biat etmek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim. "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a hiçbir şeyi şirk koşmamak, çocuklarımızı öldürmemek, hiç kimseye hiçbir konuda iftira etmemek ve iyi olan hiçbir şeyde sana karşı gelmemek üzere sana biat etmek için geldik" dediğimizde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Elinizden geldiği ve gücünüz yettiği kadarıyla'' buyurdu. "Allah ve Resulü bize bizden daha merhametliler! Ey Allah'ın Resulü! Biatımızı kabul et" dediğimizde: ''Biatınızı kabul ettimı gidebilirsiniz. Bir kadına olan sözüm yüz kadına söylenmiş gibidir'' buyurdu. Biat sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizimle tokalaşmadı.

 

[Sahih]

 

 

 

20940 (3)- Umeyme binti Rukayka et- Teymiyye der ki: Bir grup kadınla birlikte biat etmek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldik. "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a hiçbir şeyi şirk koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, hiç kimseye hiçbir konuda iftira etmemek ve iyi olan hiçbir şeyde sana karşı gelmemek üzere sana biat etmek için geldik" dediğimizde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Elinizden geldiği ve gücünüz yettiği kadarıyla'' buyurdu. "Allah ve Resulü bize bizden daha merhametliler! Ey Allah'ın Resulü! Gel de sana biat edelim" dediğimizde: ''Ben kadınlarla tokalaşmıyorum. Bir kadına olan sözüm yüz kadına söylenmiş gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

20941 (4)- Umeyme binti Rukayka et-Teymiyye der ki: Bir grup kadınla birlikte biat etmek üzere Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Ey Nebi! İnanmış kadınlar, Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleriyle ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemek, iyi işi işlemekte sana karşı gelmem ek hususunda sana biat etmeye geldikleri zaman, biatIarınl kabul et ve onlar için Allah'tan mağfiret dile. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır,

çok esirgeyendir"[Mumtehine 12] ayetinde belirtilen hususlar üzerine bizden biat istedi ve: ''Elinizden geldiği ve gücünüz yettiği kadarıyla bunları sizden istiyorum'' buyurdu. Biz: "Allah ve Resulü bize bizden daha merhametliler!" demeye başladık ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bizimle tokalaşmayacak mısın?" diye sorduk. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben kadınlarla tokalaşmıyorum. Bir kadına olan sözüm yüz kadına söylenmiş gibidir'' buyurdu.

 

 

 

20942 (5)- Umeyme binti Rukayka'nın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben kadınlarla tokalaşmıyorum. Bir kadına olan sözüm yüz kadına söylenmiş gibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Esma binti Yezid

 

20943 (1) Esma binti Yezid'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben kadınlarla tokalaşmıyorum'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (8/6) rivayet etti.

 

 

 

20944 (2)- Şehr b. Havşeb der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müslüman kadınları biat için topladığında Esma: "Ey Allah'ın Resulü! Biat için bize elini uzatmayacak mısın?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben kadınlarla tokalaşmıyorumı onlardan sadece söz alıyorum'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8702) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir.

Senedinde yer alan Şehr b. Havşeb zayıf olup, hadisi yazılır." 9176 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

20945- Abdullah b. Amr bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biatlarını alırken kadınlarla tokalaşmazdı."

 

[Hasen]

 

Heysemi (13990) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. İsnadı hasendir."

 

 

4. Hz. Aişe

 

20946- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlardan "Ey Nebi! İnanmış kadınlar, Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleriyle ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemek, iyi işi işlemekte sana karşı gelmemek hususunda sana biat etmeye geldikleri zaman, biatlarını kabul et ve onlar için Allah'tan mağfiret dile. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır,

çok esirgeyendir"[Mumtehine 12] ayetinde belirtilen hususlar üzerine söz alırdı. Ancak mahremi olan kadınlar dışında eli hiçbir kadının eline dokunmuş değildir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7214), Tirmizi (3306) ve Nesai, es-$ünEbu'l-kübra'da (9238) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ