MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- İzin Alma Şekli ve izinden Önce Selam Verme

 

1. Kelede b. Hanbel

 

20906- Kelede b. Hanbel bildiriyor: Mekke'nin fethi sırasında Safvan b. Umeyye beni ağız (hayvanın ilik sütü), birkaç geyik yavrusu ve küçük cins salatalıklarla Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O sırada Mekke'nin yukansında bir yerde bulunuyordu. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vardım, selam vermeden ve izin de istemeden yanına girdim. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geri dön ve ''es-Selamu aleykum! Girebilir miyim?'' de!'' buyurdu. Bu olay, Safvan Müslüman olduktan sonra gerçekleşmiştir.

Amr der ki: "Bu olayı bana Umeyye b. Safvan da anlattı, ancak bunu Kelede'den işittiğini zikretmedi. Dahhak ve Abdullah b. el-Haris ise rivayet ederken sadece ağız ve birkaç geyik yavrusu gönderildiğini aktanrlar."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/344 (5176), Tirmizi, isti'zan 5/64 (2710) ve Buhari, el-Edebu'l-Müfred 309 (1084) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Ömer

 

20907- Zeyd b. Eslem der ki: Babam beni İbn Ömer'in yanına gönderdi. Kapıya vardığımda: "Girebilir miyim?" diye seslendim. Beni sesimden tanıyınca: "Evladım! Birilerinin yanına gittiğin zaman önce ''es-Selamu aleykum'' de. Şayet selamını alırlarsa o zaman ''Girebilir miyim?'' diye sor" dedi. Sonra oğlu Vakıd'ın izarım yerde sürüdüğünü gördü. Ona: "İzarım yukarı ya çek! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Böbürlenerek giysisini yerde sürüyen kişiye Allah (rahmet bakışıyla) bakmaz'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

20373 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. İbn Abbas

 

20908 (1) İbn Abbas der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odalarından birinde iken Hz. Ömer geldi ve: "es-Selamu aleyke ya ResulAllah! es-Selamu aleyke! Ömer yanına girebilir mi?" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid'de (8/44): "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

20909 (2)- İbn Abbas der ki: Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e selam olsun! es-Selamu aleykum! Ömer yanına girebilir mi?" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ