MÜSNED-İ HANBEL

SELAM VE İZİN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Üç Defa izin istedikten Sonra Geri Dönmek

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

20910 (1) Ebu Said el-Hudri anlatıyor: Ensar'a ait bir mecliste oturuyordum. O esnada Ebu Musa geldi. ürkmüş gibi bir hali vardı. Şöyle anlattı: "Ömer beni çağırınca yanına gittim. Girmek için üç defa izin istedim, ancak bana izin verilmedi. Bunun üzerine geri döndüm. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz bir yere girmek için üç defa izin ister de izin verilmezse geri dönsün!'' buyurmuştu. Ancak Ömer: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu söylediğine dair ya kanıt getirirsin, ya da seni cezalandırınm'' dedi." İşte bu yüzden dolayı endişe içinde o meclise gelmişti. "Bu konuda lehimde şahitlik eder misiniz?" deyince, Ubeyy b. Kab: "VAllahi burada bulunan en küçük kişiden başkası sana bu konuda şahitlik etmez!" karşılığını verdi. Orada bulunanların en küçüğü de bendim. Bunun üzerine Ebu Musa ile beraber Ömer'in yanına gittik. Orada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biriniz bir yere girmek için üç defa izin ister de izin verilmezse geri dönsün!'' buyurduğuna dair şahitlik ettim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 11/26 (6245), Müslim 3/1694 (2153) Ebu Davud 4/345 (5180), Tirmizi 5/53 (2690, "hasen"), İbn Mace 2/1221 (3706) ve Darimi 2/355 (2629) rivayet ettiler.

 

 

 

20911 (2)- Ebu Said el-Hudri anlatıyor: Ebu Musa, Hz. Ömer'in yanına girmek için üç defa izin istedi, verilmeyince de geri döndü. Daha sonra Ömer: "Neden geri döndün?" diye sorunca, Ebu Musa: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biriniz bir yere girmek için üç defa izin ister de izin verilmezse geri dönsün!'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu söylediğine dair ya kanıt getirirsin, ya da sana şöyle şöyle yaparım!" dedi. Ebu Musa kabilesinin meclisine gelip bu konuda lehinde şahitlik yapmalarını isteyince: "Ben lehine şehadet ederim" dedim. Oradakiler Ebu Musa'nın lehinde şahitlik edince de Ömer onları bıraktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1694 (2153) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Musa

 

20912 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Abdullah b. Kays Ebu Musa elEş'ari, Ömer b. el-Hattab'ın yanına girınek için üç defa selam verip izin istedi. İzin verilmeyince de geri döndü. Hz. Ömer peşinden birini gönderip neden döndüğünü sorunca: "çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biriniz bir yere girmek için üç selam verir de selamına karşılık verilmezse geri dönsün'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20913 (2)- Ebu Musa der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Biriniz bir yere girmek için üç defa izin istesin. Verilirse girsini izin verilmezse de geri dönsün'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

20914 (3)- Ubeyd b. Umeyr bildiriyor: Ebu Musa, Hz. Ömer'in yanına girmek için üç defa izin istedi. İzin verilmeyince de geri döndü. Ömer: "Abdullah b. Kays'ın sesi değil miydi?" diye sorunca: "Evet" dediler. "Onu bulup getirin" deyince de bulup getirdiler. Gelince ona: "Neden öyle bir şey yaptm?" diye sordu. Ebu Musa: "üç defa izin istedim, izin verilmeyince de geri döndüm. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yapmamızı emrederdi" karşılığını verdi. Ömer de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu emrettiğine dair ya kanıt getirirsin ya da sana şöyle şöyle yaparım!" dedi. Bunun üzerine Ebu Musa, Ensar'a ait bir mescide veya meclise gelip bu konuda şahitlik etmelerini istedi. "Bu konuda en küçüğümüzden başkası sana şahitlik etmez" denilince (en küçükleri olan) Ebu Said el-Hudri kalkıp şahitlik yaptı. Bunun üzerine Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu emrini işitmemişim. Çarşıdaki ticaretim buna engelolmuş" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

20915 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: Ebu Musa, Hz. Ömer'in yanında gitti. Girmek için üç defa izin istedi, ancak izin verilmeyince geri döndü. Ebu Musa böyle yapmanın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından emredildiğini söyleyince Ömer: "Ya bu konuda kanıt getirirsin, ya da herkese ibret olsun diye seni cezalandırınm" dedi. Bunun üzerine Ebu Musa, Ensar'dan bir meclise gitti. Durumu anlattı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biriniz bir yere girmek için üç defa izin ister de izin verilmezse geri dönsün'' buyurduğunu siz bilmiyor musunuz?" diye sordu. "Evet, biliyoruz. Ancak bu konuda sana en küçüğümüz şahitlik etsin" karşılığını verdiler. En küçükleri ben olduğum için de onunla Ömer'in yanına gittim. Ebu Musa: "Ebu Said bu konuda bana şahitlik eder" deyince, Ömer onu bıraktı.

 

[Sahih]

 

 

 

20916 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: Ebu Musa, Hz. Ömer'in yanına girmek için üç defa izin istedi, verilmeyince de geri döndü. Daha sonra Ömer onunla karşılaşınca: "Neden geri döndün?" diye sordu. Ebu Musa: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biriniz bir yere girmek için üç defa izin ister de izin verilmezse geri dönsün'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu söylediğine dair ya kanıt getirirsin, ya da sana şöyle şöyle yaparım!" dedi. Ebu Musa kabilesinin meclisine gelip bu konuda Allah için şahitlik yapmalarını isteyince: "Ben lehine şehadet ederim" dedim. Oradakiler Ebu Musa'nın lehinde şahitlik edince de Ömer onu bıraktı.

 

[Sahih]

 

 

 

20917 (6)- Ebu Said el-Hudri der ki: Ebu Musa, Hz. Ömer'in yanına girmek için üç defa izin istedi, verilmeyince de geri döndü. Daha sonra Ömer onunla karşılaşınca: "Neden geri döndün?" diye sordu. Ebu Musa: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biriniz bir yere girmek için üç defa izin ister de izin verilmezse geri dönsün'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu söylediğine dair ya kanıt getirirsin ya da sana şöyle şöyle yaparım!" dedi. Ebu Musa kabilesinin meclisine gelip bu konuda Allah için şahitlik yapmalarını isteyince: "Ben lehine şehadet ederim" dedim. Oradakiler Ebu Musa'nın lehinde şahitlik edince de Ömer onu bıraktı.

 

[Sahih]

 

 

3. Kays b. Sa'd

 

20918- Kays b. Sa'd anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi evimizde ziyarete geldi. Girmeden: ''es-Selamu aleykum ve-rahmetullah'' diye selam verdi. Sa'd da duyulmayacak. bir sesle selamını aldı. Sa'd'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in girmesine izin vermeyecek misin?" diye sorduğumda, bana: "Bırak. da bize çokça selam versin" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''es-Selamu aleykum ve-rahmetullah'' diye selam verdi. Sa'd yine duyulmayacak. bir sesle selamı aldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''es-Selamu aleykum ve -rahmetullah'' diye selam verdi, sonra da geri döndü. Sa'd da peşinden gitti ve: "Ey Allah'ın Resulü! Selamını duyuyordum, ancak. bize çokça vermen için kısık bir sesle cevap veriyordum" dedi.

Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sa'd'la birlikte geri döndü.

Sa'd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yıkanması için su getirilmesini söyledi. Yıkandıktan sonra da zafıranla veya versle boyanmış bir peştemal getirtti, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bununla sarındı. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)

ellerini kaldırdı ve: ''Allahım! Said b. Ubade ailesine hayırlar ihsan et ve rahmetini onlardan esirgemeli diye dua etti.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha sonra getirilen yemekten yedi.

Evden ayrılmak istediğinde Sa'd, üzerinde kadife konulan bir merkep yaklaştırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) binince de Sa'd bana: "Ey Kays! Resulullah'a eşlik et!" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Sen de bin!'' buyurdu, ancak ben kabul etmedim. Bana: ''Ya sen de bin ya da geri dön!'' buyurunca geri döndüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeh 4/347 (5185) ve Taberani, M. el-Kebir 18/354 (902) rivayet ettiler.

 

 

4. Enes

 

20919 (1) Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir söz söylediği zaman (iyice anlaşılsın diye) üç defa tekrar ederdi. Yine birilerinin yanına geldiği zaman üç defa selam verirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (94, 95, 6244), Tirmizi (2723) ve Hakim (4/273) rivayet ettiler.

 

 

 

20920 (2)- Sumame b. Enes bildiriyor: "Enes b. Malik bir şey söylediği zaman (iyice anlaşılsın diye) üç defa tekrar ederdi ve Nebi'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey söylediği zaman sözünü üç defa tekrar ettiğini, bir yere girmek için de üç defa izin istediğini söylerdi"

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ